Kristin Clemet. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Civita-sjef Kristin Clemet hevder i et blogginnlegg hun ikke visste at Mikkel Dobloug var styreleder i Resett da hun tok kontakt med ham om Grande-saken. Det er artikkelen på onsdag hvor denne passasjen i Lurås’ bok blir omtalt, som får henne til å reagere.

Hun hevder hun aldri snakket med Solberg om Grande-saken og at hun heller ikke er Solbergs «nære og fortrolige rådgiver».

I boken til Lurås, som refereres på Resett, blir det skrevet at det oppsto «en slags brytekamp mellom Resett og de andre mediene, og en annen mellom Resett, Erna Solberg og Trine Skei Grande. Solberg så åpenbart lite positivt på Resetts skriverier fordi det kunne velte regjeringsutvidelsen. Hun trengte Grande.»

annonse

Lurås skriver at Kristin Clemet tok kontakt med daværende styreleder Mikkel Dobloug med det han beskriver som «dårlig skjult forsøk på å få ham til å påvirke meg som redaktør».

Les også: Klagestorm mot NRK over Clemet som valgkommentator

Dette reagerer Clemet på:

«Her gjøres det altså en slags kobling mellom noe som foregir å være et behov eller ønske fra Erna Solberg til at jeg, som visstnok kommer fra «øverste hold», setter Resett «under press». Jeg, som aldri har snakket med Erna Solberg om denne saken, blir fremstilt som noe jeg ikke er, nemlig hennes «nære og fortrolige rådgiver» – hvoretter det påstås at jeg tok kontakt med Lurås sin styreleder, Mikkel Dobloug, for å påvirke og presse Lurås,» skriver hun og fortsetter:

– Jeg kjenner Mikkel Dobloug. Han er en hyggelig fyr, som tidligere var en aktiv Venstre-mann, som også deltok på Civita-arrangementer. En periode var han også en økonomisk støttespiller for Civita.

– Jeg har gjennom mediene fått med meg at han både var involvert i det som ble fremstilt som et forsøk på å danne et nytt parti og i oppstarten av Resett. Jeg visste ikke før i dag at han er eller har vært styreleder i Resett.

Clemet går videre ut og offentliggjør innholdet i SMS-utvekslingen mellom henne og Dobloug. Det var om kvelden 3. januar at Resett publiserte første sak om Trine Skei Grandes sex med en 17-åring under et bryllup i Trøndelag.

4. januar 2018:

Kristin til Mikkel: Hei Mikkel! Hva mener du/dere egentlig med at det kommer “mer” om Trine? Syns saken er ytterst spesiell, så jeg spør av nysgjerrighet. Hilsen Kristin

annonse

Mikkel til Kristin: I følge Lurås så jobbes med md mer. Jeg holdes i mørket men ble orientert 15 min før saken ble sluppet. Det er etter det jeg er orientert om flere kilder og etter det jeg skjønner gjort et grundig arbeid over lengre tid.

Kristin til Mikkel: Det er jo presseetisk helt vanvittig.

Mikkel til Kristin: Er det det?

Kristin til Mikkel: Absolutt. Det er nok en god grunn til at ikke andre medier plukker det opp.

23. januar 2018:

Kristin til Mikkel: Jeg vet ikke om du støtter Resett. Jeg håper ikke det. Ser Lurås på VGTV. Sjeldent lite tillitvekkende og ekstremt lite etisk. Hilsen Kristin

Mikkel til Kristin: Ja, hva syns du jeg bør gjøre?

Kristin til Mikkel: Er i Bangkok. Langt på natt. Kan ta en prat hjemme, hvis du vil.

Mikkel til Kristin: Ok, det er fint, bare si ifra når du er tilbake i Norge. Sov godt.

Clemet mener videre det er blitt lagd en «konspiratorisk og feilaktig historie ut av det jeg har ytret til Dobloug». Hun reagerer også på at hun ikke ble kontaktet på forhånd og mener dette viser at «Resett hverken følger Vær Varsom-plakaten eller Redaktørplakaten

«Bud én for enhver journalist og redaktør bør være at man bestreber seg på å formidle sannheten og ikke lyver eller etterlater et løgnaktig inntrykk. Den prøven består ikke Lurås og Resett i denne saken,» skriver hun.

Les også: Erna Solberg presset Sylvi Listhaug til å trekke seg, og Kristin Clemet var «budbringeren»

– En av Norges mektigste kvinner

Mikkel Dobloug sier i en kommentar til Resett at han følte det riktig å informere redaktør Lurås etter at han fikk henvendelsen.

– Det er godt kjent at Clemet og Solberg har et nært forhold. Da jeg ble kontaktet av henne dagen etter første oppslag, var det om ikke annet klart at artikkelen nå var kjent i de innflytelsesrike kretser. Det var riktig å informere redaktøren om det. Kristin Clemet er utvilsomt en av Norges mektigste kvinner, og hun har stor innflytelse i Høyre. Her rørte Resett rundt i interessene til den øverste makteliten i Norge.

Dobloug sier det er riktig at han kjente Clemet fra før, og at han ikke helt visste hvordan han skulle tolke kontakten Clemet tok.

– Jeg følte vel ikke akkurat at det var et klapp på skulderen Clemet ville at jeg skulle formidle videre, men hennes intensjoner kjenner hun kun selv, sier Dobloug som nå er styremedlem i Resett.

– Clemet vet hva hun gjorde

Helge Lurås sier at han står inne for beskrivelser av at dette var et forsøk på å påvirke redaksjonelle avgjørelser gjennom å påvirke styret eller eierne i Resett.

– At Clemet ikke skulle ha visst at Dobloug var styreleder virker lite troverdig. Jeg har full forståelse for at Erna Solberg ønsket mer informasjon om Grande-saken på et tidlig tidspunkt og at det er praktisk å bruke uformelle bekjente om så sensitive saker. Men at Clemet påstår at hun ikke er nær og fortrolig bekjent at Solberg, står ikke til troende, sier Lurås.

Han mener Clemet anså at den mest effektive kanalen for å få Resett til å slutte å forfølge Grande-saken var å forsøke å påvirke ham gjennom eierne av Resett.

– Clemet vet godt hvordan ting fungerer. Det er eierne og styret som kan gi meg sparken, og hun gikk rett på en av de største eierne som samtidig også var styreleder for å fortelle om sin misnøye. Folk kan bedømme selv om de tror dette er en konspirasjonsteori vi har om Clemet, en av de mest effektive bakspillerne i norsk politikk, sier Lurås.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon