Tel Aviv, Israel. Foto: REUTERS/Amir Cohen
annonse
annonse

Etter møter med regjeringsmedlemmer, tjenestepersoner, gründere og ildsjeler i Israel kan det konstateres at verdens eneste jødiske nasjon tar innovasjon og gründerskap til et nytt nivå.

Jødene har i mange århundrer måttet utstå forfølgelse og ufrihet. Det er derfor vi i dag har en jødisk stat, et hjemland der jødene kan være trygge, der deres rettigheter blir ivaretatt, og deres menneskeverd er garantert. Vi har tross alt sett gjennom historien at vi andre ikke har vært noe særlig å regne med på dette området. Israel ble dannet fordi andre samfunn har mislyktes i å ivareta jødenes menneskeverd. Andre folk er rett og slett ikke til å stole på. 

Derfor nytter det ikke å innbille seg at man kan være motstander av antisemittisme, samtidig som man vil nekte jødene den samme tryggheten, friheten og de garanterte rettighetene som vi har hatt i våre egne nasjonalstater. Det er vanskelig å se dette som noe annet enn et antisemittisk standpunkt. 

annonse

Det er mange gode grunner til at vi i Norge bør nærme oss Israel, og pleie vårt forhold til dette vesle jødiske demokratiet, som er beliggende i en region sterkt preget av islamsk elendighet og undertrykkelse. Det absolutt viktigste handler om å utveksle kunnskap, teknologi og nyvinninger. Vi har en del å lære av israelsk innovasjon. 

Les også: Oslo-boikott av Israel: – Dette vil utvilsomt ha antisemittisk effekt

Mot alle odds

annonse

Den jødiske nasjonen har ikke hatt de beste forutsetninger for å lykkes. Landet er svært lite, på størrelse med et norsk fylke, og naturressurser er det svært dårlig med. De hadde ikke engang kilder til drikkevann. Landet var knusktørt, dødt, og nesten blottet for vegetasjon. Fiendene var og er mange, og de befinner seg på alle kanter, også i vestlig politikk. Krig har fulgt landet siden det ble dannet, og det har ikke bare vært fordi Israel har agert kritikkverdig. Israel ble umiddelbart etter statsdannelsen angrepet av arabere, som ikke kunne tolerere en jødisk nabo.

Mot alle odds har landet likevel reist seg. Unge Israel er på kort tid blitt like velstående som flere vesteuropeiske land, blant andre Frankrike og Storbritannia, sett til BNP per innbygger. Med innovasjon har man utviklet nye og bedre metoder å rense saltvann, slik at man har fått vann som er noenlunde OK å dusje i og å vanne planter med. Sofistikerte vanningssystemer har resultert i at ørkenlandskap har blitt frodige i løpet av noen tiår. 

Bedre løsninger 

Den dag i dag bidrar Israels økonomi med mange nye, praktiske løsninger på verdenssamfunnets problemer og utfordringer. I Tel Aviv hadde jeg blant annet gleden av å møte Uri Levine, som er gründeren bak den svært velbrukte appen Waze, som hjelper sjåfører verden over, private og profesjonelle, å unngå trafikkaos. Og det er ikke bare i transportsektoren israelerne viser veien. De har også bidratt med viktige fremskritt innen helse. 

PillCam er en slik israelsk teknologisk nyvinning. Den består av et kamera i en kapsel som man svelger. Denne filmer så fordøyelsessystemet, før den forsvinner ut i den andre enden. Slik kan leger avdekke problemer i systemet uten omfattende inngrep. 

Jeg var også så heldig at jeg møtte en kvinnelig gründer ved navn Hillary Harel, som leder et selskap kalt Serenus AI, som har utviklet et system som hjelper leger i diagnostisering, for å unngå unødvendig kirurgi og andre inngrep, som svært ofte kan være helt meningsløse. Hun kunne fortelle at kirurger i altfor mange tilfeller opererer uten at det egentlig er nødvendig, og før alle andre muligheter er forsøkt, under vårt møte hos Israel Innovation Authority i Jerusalem.

annonse

Les også: Sterke reaksjoner mot Vebjørn Selbekk etter kanon-bilde fra Golan: – Fy faen så kvalmt

En aktiv stat

Tidligere har jeg fremholdt at det viktigste politikerne gjør for verdiskapingen er å sørge for å ikke komme i veien for de som våger å ta risikoen, de som sitter med de gode ideene. Det står jeg for, men etter besøket i Israel er det nødvendig å moderere denne uttalelsen noe. Det er rom for statlig innblanding. Det kan faktisk være veldig positivt, og nettopp dette ser man i Israel.

Den israelske staten begrenser ikke entreprenørskapet. De er ikke passive, men i stedet for å legge bånd på verdiskapingen, sørger de for å bidra og tilrettelegge som best de kan, blant annet gjennom Israel Innovation Authority. Her har Innovasjon Norge mye å lære.

Dette og mer skal dere få lese mer om i tiden fremover. Alt er ikke perfekt i Israel, også når det kommer til økonomien. Men landet har snudd sin situasjon, og gjort sine dårlige forutsetninger til sine trumfkort. Det er bare å slå fast at det ikke er naturressurser som avgjør om et land lykkes eller ikke. Nød lærer naken kvinne å spinne. Det er de menneskelige ressursene, skaperviljen og politikeres evne og vilje til å oppmuntre denne, som til syvende og sist skaper varig velstand og bærekraftig vekst. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon