Utbredelsen av den katolske kirke. Skjermdump fra Harvard-studien
annonse
annonse

En Harvard-studie har kartlagt ulike samfunns forhold til incest, og gjør overraskende funn.

Mange historikere og forskere har grublet over årsaken til hvorfor den såkalte vestlige sivilisasjonen har utviklet seg i en helt annen retning enn f.eks. Afrika og Midtøsten.

Noen peker på kirken som siviliserende kraft. Andre peker på grunnlaget som ble lagt av grekerne og romerne.  Jared Diamond mener det rett og slett skyldes geografisk flaks. Historikeren Niall Ferguson gir æren for vestens fremganger til det han kaller Killer apps. Han definerer seks slike: Konkurranse, vitenskap, eiendomsrett, medisin, forbruk og arbeid.

annonse

Men den nye studien fra Harvard, som omtales i Phys Org, peker på våre familiestrukturer, og hvordan disse utviklet seg etter at kirken vedtok et forbud mot incest i år 506.

Joseph Henrich leder Department of Human Evolutionary Biology ved Harvard, og er en av forfatterne bak studien. Han mener det psykologiske aspektet har blitt undervurdert. Avviklingen av klanstrukturen la grunnlaget for utviklingen av individualisme og senere demokrati. Denne prosessen startet med den katolske kirkes forbud mot incest.

Hva var motivet?

annonse

Klassekampen har omtalt studien, og skriver:

«Et av vedtakene kirkefedrene gjorde i år 506, var å forby ekteskap mellom de som var nærmere beslektet enn firmenninger. Ikke engang tremenninger kunne nå gifte seg med hverandre. Og siden det på den tiden var kirken som bestemte slikt, ble disse lovene i stor grad fulgt opp. Begrunnelsen var litt uklar, men man vet at kirken på denne tiden var svært opptatt av incest, og noen mener en grunn kan være at man forsøkte å begrense pestsmitte, ved å gjøre det vanskeligere å omgås tett. Den senantikke svartedauden hadde allerede gjort sine første inntog i Europa.»

Forskerne bak studien spekulerer også i at kirken hadde rene økonomiske motiver: Ved å svekke klanstrukturene ville kirken kunne tilegne seg mer rikdom.

Det er også interessant at omtrent samtidig drev zoroastrismen i Persia en kampanje for ekteskap innad i familien, faktisk fremmet de ekteskap mellom søsken. Og mens den katolske kirken forbød polygami, nøyde islam seg med å begrense antall koner til fire. Samtidig var det ingen begrensninger i islamsk lov når det gjaldt antall sexslaver en mann kunne tilegne seg, så lenge han hadde midler nok til å forsørge sin utvidede familie. Og søskenbarnekteskap praktiseres den dag i dag, noe som har store helsemessige og psykologiske konsekvenser.

Les også: Søskenbarnekteskap: Menneskelige lidelser og enorme kostnader

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse