Labours partileder Jeremy Corbyn i London denne uken. Den britiske valgkampen er i innspurten foran torsdagens valg, og nok en gang er det kommet meldinger om at Russland forsøker å påvirke. Foto: Dominic Lipinski / PA via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Dokumenter som er blitt lekket i den britiske valgkampen, kan være en del av en russisk påvirkningskampanje, sier nettsamfunnet Reddit.

Reddit har nå blokkert 61 kontoer i forbindelse med saken. Nettsamfunnet viser konkret til lekkasjen av dokumenter som skal stamme fra handelssamtalene mellom Storbritannia og USA.

Dokumentene er blitt en stor sak i den britiske valgkampen, og er blitt brukt av Labour-leder Jeremy Corbyn. Han mener de viser hvordan statsminister Boris Johnson er villig til å bruke helsevesenet NHS som en brikke i forhandlinger om en handelsavtale med USA.

annonse

Dokumentene ble lagt ut av en bruker som kaller seg gregoriator sent i oktober, og er siden delt også av en annen bruker.

– Vi har etterforsket denne kontoen og kontoer som er forbundet med den. Vi tror nå at dette er ledd i en kampanje som har utgangspunkt i Russland, skriver Reddit.

Koordinering

De viser til en russisk kampanje som ble oppdaget av Facebook tidligere i år. Den er også analysert av den amerikanske tankesmia Atlantic Council, og har fått tilnavnet Secondary Infektion.

annonse

Reddit opplyser at mistenkte kontoer hos dem er blitt rapportert, og at de også har fått indikasjoner fra politimyndighetene.

– Vi kan bekrefte at det er tegn til koordinering, skriver de.

Den britiske kulturministeren Nicky Morgan sier lørdag til BBC at meldingene om påvirkningskampanjer er «ekstremt alvorlige».

Corbyn avviser

Jeremy Corbyn avviser meldingen om russisk påvirkning og omtaler saken som en «konspirasjonsteori».

– Når vi offentliggjorde dokumentene, nektet verken statsministeren eller noen andre for at de var ekte, sier han, og føyer til at dokumentene «nøyaktig» viser hva Johnsons regjering diskuterte med USA.

Labour har ikke bekreftet om de har hentet dokumentene om handelssamtalene fra Reddit, eller om de har innhentet dem på annet vis.

annonse
Hemmeligholder rapport

Men heller ikke statsminister Boris Johnson unngår kritikk for ikke å ta russiske påvirkningskampanjer alvorlig nok.

Hans regjering har valgt å holde tilbake en rapport om russisk innblanding i brexit-avstemningen i 2016 til etter valget torsdag. Beslutningen vakte harme i Parlamentet, der flere beskyldte ham for å drøye publiseringen fordi han ville unngå pinlige avsløringer.

Rapporten ble ferdigstilt i mars og sikkerhetsklarert i oktober.

– Av hvilken grunn vurderes den fortsatt av statsministeren?, spurte lederen for Parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité, Dominic Grieve, da saken ble behandlet i november.

Grieve er tidligere medlem av det konservative partiet, men ble sparket ut av partiet etter å ha stemt mot regjeringen i høst.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon