Opprørslederen Khalifa Haftar er nærmere å ta over Libyas hovedstad Tripoli takket være militærhjelp fra Russland, ifølge FNs spesialutsending til Libya, Ghassan Salame (på bildet). Foto: Alessandra Tarantino, AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Opprørslederen Khalifa Haftar er nærmere å ta over Libyas hovedstad Tripoli takket være militærhjelp fra Russland, ifølge FN-utsending.

– Jeg er veldig bekymret, sier FNs spesialutsending til Libya, Ghassan Salame, i et intervju med den italienske avisen Corriere della Sera.

Den FN-støttede-regjeringen har tidligere anklaget grupperinger under ledelse av opprørslederen Khalifa Haftar for å forsøke å overta kontrollen over Tripoli ved å gjennomføre luftangrep som rammer sivile.

annonse

– Siden russerne ble med soldatene til Haftar, har offensiven mot Tripoli blitt sterkere. De siste ti dagene har krigen beveget seg mot urbane deler av hovedstaden, sier Salame.

Han advarer samtidig mot at det vil bli flere sivile ofre og flyktninger dersom utviklingen fortsetter.

Den samme bekymringen har tidligere blitt ytret av Mohamed Syala, som er utenriksminister for den FN-støttede regjeringen.

– Selvfølgelig kan Haftar, med Russlands intervensjon, gå inn i Tripoli. Med den økte russiske involveringen, som innebærer bidrag med droner og leiesoldater for opprørslederen, eksisterer risikoen for kapitulasjon, sier Syala i et intervju med den italienske avisen La Repubblica.

annonse

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har avvist anklager om at de har blandet seg inn.

Libya har siden april vært herjet av en konflikt som har utviklet seg til å bli en stedfortrederkrig, som står mellom Haftar og den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon