Årets fredsprisvinner, den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed, vil bare tilbringe drøyt halvannet døgn i Norge når han kommer til Oslo for å motta fredsprisen neste uke. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har ett og et halvt hektisk døgn i vente når han mandag ankommer Oslo for å motta Nobels fredspris.

Under det korte besøket har han valgt å droppe både den tradisjonelle pressekonferansen dagen før prisutdelingen og barnas prisfest, som arrangeres av Redd Barna på Nobeldagen.

Fredsprisvinneren lander på Gardermoen mandag ettermiddag og går rett i møte og middag med Nobelkomiteen.

annonse

Tirsdag er den store dagen, med prisutdelingsseremoni på Rådhuset i Oslo kl. 13.

Ahmed er tildelt årets fredspris fordi han i sitt første halvår som statsminister greide å slutte fred med nabolandet Eritrea etter flere tiår med konflikt og satte fart i demokratiseringen i Etiopia. Det siste halvåret har imidlertid Eritrea-prosessen gått i stå, mens uroen innad i Etiopia har økt kraftig.

Deltar ikke på barnas prisfest

Tirsdag formiddag arrangerer Redd Barna tradisjonen tro barnas fredsprisfest på Nobels Fredssenter på Rådhusplassen, men altså uten Abiy Ahmed til stede. I stedet sender han sin fredsminister Muferihat Kamil.

Kronprins Haakon og nestleder i Nobelkomiteen Henrik Syse vil derimot feire med barna.

annonse

Fredsprisvinneren tar i stedet turen til Slottet for en kort audiens med kongefamilien klokka 12, før det bærer ned til Rådhuset og den storslagne seremonien.

Deretter er det klart for de tradisjonelle postene på programmet med fakkeltog til ære for fredsprisvinneren og nobelbankett på Grand Hotel.

Onsdag skal Ahmed møte statsminister Erna Solberg (H). Deretter drar han til Stortinget for å møte stortingspresident Tone W. Trøen og utenriks- og forsvarskomiteen, før han tar fatt på hjemturen.

Dropper pressekonferanse

Tidligere denne uka vakte det oppsikt da det ble kjent at Ahmed har sagt nei til både pressekonferansen dagen før utdelingsseremonien, barnas fredsfest og nobelintervjuene med NRK, BBC og Al Jazeera, samt pressekonferansen etter møtet med statsministeren. Der er det lagt opp til at fredsprisvinneren vil komme med en uttalelse, men ikke ta imot spørsmål, har NTB fått opplyst.

Det hører til sjeldenhetene at fredsprisvinnere dropper pressekonferansen i forkant av prisutdelingen. Sist det skjedde, var da Barack Obama fikk fredsprisen i 2009.

annonse

Ahmeds motvilje mot å møte mediene førte til at Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad tok turen til Etiopia for å råde Ahmed til å følge nobeltradisjonen og være i dialog med pressen.

– Vi har vært veldig tydelige på dette og har forklart at vi av en rekke årsaker finner dette høyst problematisk, uttalte Njølstad til NRK.

«Ydmyk natur»

Ahmed har gitt svært få intervjuer siden han ble statsminister i 2018. Hans pressesjef Billene Seyoum forklarer den manglende viljen til å møte mediene under nobeldagene med at hennes sjef har en «ydmyk natur» som ikke helt er i tråd med all oppmerksomheten rundt fredsprisen.

Samtidig unngår Ahmed å måtte svare på vanskelige spørsmål om situasjonen i hjemlandet og forholdet til Eritrea.

Den stadig mer spente situasjonen i Etiopia er også en av grunnene til at Ahmed har gjort besøket i Oslo så kort som mulig, sier Seyoum til nyhetsbyrået AP.

Frykter ny uro

– De hjemlige forholdene er presserende og krever oppmerksomhet, sier hun.

Det er utbredt frykt for at uroen i Etiopia, som gjerne går langs etniske linjer, vil øke til nye høyder foran det planlagte valget i mai neste år.

I tillegg har det også oppstått en debatt om hvorvidt Abiy Ahmed fortjener fredsprisen, skriver AP.

Fakta om Den Norske Nobelkomité 2018–2020

* Komiteens medlemmer velges av Stortinget for seks år med mulighet for gjenvalg. Hvert tredje år er henholdsvis to og tre medlemmer på valg.

* Plassene fordeles etter Stortingets sammensetning. Nobelkomiteens medlemmer i dag er:

Berit Reiss-Andersen (Ap). Komiteens leder fra 2017. Medlem av komiteen fra 2012, gjenvalgt for perioden 2018–2023.

Henrik Syse (H). Komiteens nestleder. Valgt for perioden 2015–2020.

Thorbjørn Jagland (Ap). Medlem av komiteen fra 2009, gjenvalgt for perioden 2015–2020. Ledet komiteen 2009–2014.

Anne Enger (Sp). Valgt for de to årene som gjensto av avdøde Kaci Kullman Fives periode, 2018–2020.

Asle Toje (Frp). Valgt for perioden 2018–2023.

* Komiteen har tre vararepresentanter, som alle er valgt for perioden 2018-2020:

Kristin Clemet (H)

Inger Skjelsbæk (SV)

Sofie Høgestøl (V)

* Komiteens sekretær er Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad. Han er ikke del av komiteen.

(Kilde: Nobelinstituttet)

Fakta om Nobels testamente

* Den svenske vitenskapsmannen og industrimagnaten Alfred Nobel døde i 1896 og etterlot seg et av historiens mest betydningsfulle testamenter.

* Testamentet bestemte at storparten av hans formue skulle brukes til å opprette et fond hvor den årlige avkastningen skal deles og fordeles blant prisvinnere innen fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt fredsprisen – til «den som har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt organisering og utbredelse av fredskongresser».

* Mens de øvrige prisene skulle deles ut av svenske institusjoner, ble utdelingen av fredsprisen tildelt en komité på fem personer som skulle utpekes av det norske Stortinget.

* Enkelte av Nobels slektninger forsøkte uten hell å få testamentet erklært ugyldig. Etter at dette og andre juridiske problemer var ryddet av veien, ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900. De første nobelprisene ble utdelt i 1901.

Kilde: Nobelinstituttet, NTB

Fakta om nobelprisvinner Abiy Ahmed

* Abiy Ahmed Ali ble født 15. august 1976 i Beshasha, Etiopia.

* Han er leder av Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF) og Oromo Democratic Party (ODP), og er også medlem av landets nasjonalforsamling.

* Statsminister i Etiopia siden 2. april 2018. Som statsminister har han startet opp en rekke oppsiktsvekkende liberaliseringsprosesser i etiopisk politikk. Han har også inngått en fredsavtale med nabolandet Eritreas president Isaias Afwerki etter flere tiårs krigstilstand.

* Han har også engasjert seg i andre forsoningsprosesser i Øst- og Nordøst-Afrika, som å aktivt bidra til å bedre diplomatiske forbindelser mellom Eritrea og Djibouti og å mekle i striden mellom Somalia og Kenya om et omstridt havområde. Han har også spilt en viktig rolle i fredsprosessen i Sudan.

* Tidligere jobbet han som etterretningsoffiser i den militære etterretningstjenesten og var en av grunnleggerne av etterretningsorganet Information Network Security Agency (INSA) i 2018.

* Abiy Ahmed ble nominert til Nobels fredspris av den svenske riksdagspolitikeren Anders Österberg (S) og en norsk førsteamanuensis, og han var blant favorittene til å få årets fredspris.

* 10. oktober 2019 ble det klart at han blir tildelt Nobels fredspris.

Fakta om nobelprisvinnere i 2019

* Fysiologi eller medisin: William Kaelin jr. (USA), Gregg L. Semenza (USA), Peter J. Ratcliffe (Storbritannia)

* Fysikk: Jim Peebles (Canada/USA), Michel Mayor (Sveits), Didier Queloz (Sveits)

* Kjemi: John B. Goodenough (USA), M. Stanley Whittingham (Storbritannia/USA) og Akira Yoshino (Japan)

* Litteratur: Olga Tokarczuk (Polen) – får prisen for 2018, Peter Handke (Østerrike)

* Fredsprisen: Abiy Ahmed (Etiopia)

* Minneprisen i økonomi: Abhijit Banerjee (India/USA), Esther Duflo (Frankrike/USA), Michael Kremer (USA).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon