CDU-leder og forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer ber om nye sanksjoner mot Russland etter drapet på en georgisk mann i Berlin i august. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

CDU-leder og forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer vil ha sanksjoner mot Russland for russernes angivelige rolle i drapet på en georgisk mann i Berlin.

Tyskland har allerede utvist to russiske diplomater etter drapet, som skjedde på høylys dag i august i en travel gate ved den populære parken Tiergarten. Diplomatene ble utvist fordi russiske myndigheter ikke har samarbeidet i drapsetterforskningen.

– Regjeringen må diskutere ytterligere reaksjoner, sier Kramp-Karrenbauer til storavisa Bild søndag.

annonse

Tysklands føderale påtalemyndighet har overtatt ansvaret for etterforskningen av skytingen. En 49 år gammel mann fra Russland er pågrepet. Han mistenkes også for å ha vært involvert i drapet på en russisk forretningsmann i 2013, ifølge DPA.

Kramp-Karrenbauer, som også er forsvarsminister, mener bevisene i saken tydelig peker mot russisk innblanding, og sier drapet går ut over forholdet mellom de to stormaktene.

– Bevisene veier tungt. Sammen med drapene i Storbritannia og andre russiske aktiviteter tegner dette et mørkt bilde, sier hun.

Kramp-Karrenbauer viser antakelig til attentatet mot eksspionen Aleksander Litvinenko og dødsfallet til Dawn Sturgess, som døde etter å ha brukt en parfymeflaske som inneholdt nervegiften novitsjok – den samme nervegiften som ble brukt i attentatet mot eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia.

Den tyske etterforskningen undersøker også mulige bånd til tjenestemenn i den russiske republikken Tsjetsjenia. Drapsofferet skal ha kjempet med tsjetsjenske opprørere tidlig på 2000-tallet. Han overlevde et attentat i mai 2015 i Georgias hovedstad Tbilisi.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon