President Stanislav Pozdnjakov i Russlands olympiske komité. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev mener nasjonen bør anke WADAs beslutning om utestengelse fra internasjonale idrettsmesterskap de neste fire årene.

Medvedev er ikke nådig i sin omtale av mandagens beslutning fra Verdens antidopingbyrå. WADA fulgte innstillingen fra sin egen regeletterlevelseskomité og valgte å utelukke Russland fra store globale idrettsmesterskap de neste fire årene.

– Dette er en fortsettelse av det anti-russiske hysteriet som allerede er blitt kronisk, sier Medvedev til russiske medier, ifølge nyhetsbyrået AFP.

annonse

Videre tar han til orde for å anke WADAs beslutning til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– De russiske organisasjonene som håndterer denne saken, burde vurdere å utfordre denne avgjørelsen, sier Medvedev, som legger til at utestengelsen rammer utøvere som allerede er blitt straffet.

Halvfornøyd Helleland

WADA holdt mandag styremøte der de behandlet innstillingen fra den uavhengige regeletterlevelseskomiteen (CRC) om å utestenge Russland i fire år. Utestengelsen ble enstemmig besluttet.

annonse

WADAs avtroppende visepresident Linda Hofstad Helleland har kalt Russland-saken verdens største idrettsskandale. Hun har blandede følelser etter WADA-styrets beslutning.

–Jeg er ikke fornøyd med beslutningen vi gjorde i dag, men det er så langt vi kunne gå, sier Helleland til NRK. Hun har arbeidet for en enda strengere reaksjon mot Russland.

– Det (WADA-avgjørelsen) betyr at vi kan oppleve flere hundre russiske utøvere både i Tokyo og Beijing. Det er ikke noen straff eller reaksjon som svir på noen som helst måte.

Ute

Årsaken til utestengelsen er Russlands dopinghistorikk de siste årene etter OL i Sotsji i 2014. Et WADA-utvalg mener at russerne har manipulert datamaterialet de har utlevert fra sitt mye omtalte antidopinglaboratorium i Moskva.

Russland får heller ikke arrangere store internasjonale mesterskap i løpet av fireårsperioden, og det russiske flagget skal ikke benyttes i store internasjonale konkurranser. Dessuten kan ikke medlemmer av den russiske regjeringen få ha internasjonale verv i idretten.

Straffen betyr dermed at Russland ikke kan stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020. Det samme gjelder vinter-OL i Beijing i 2022, fotball-VM i Qatar samme år, samt en lang rekke andre internasjonale stevner og mesterskap.

annonse

Utestengelsen vil ikke gjelde neste års fotball-EM, der Russland er kvalifisert og skal være en av 12 vertsnasjoner. Inntil videre får avgjørelsen heller ikke konsekvenser for russiske utøvere i verdenscuper.

– Anker

Den russiske politikeren og tidligere skøyteløperen Svetlana Zjurova sier til det statlige nyhetsbyrået TASS at Russland kommer til å anke avgjørelsen til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Hun forteller at det russiske antidopingbyrået RUSADA holde styremøte i neste uke. Der skal det besluttes hva som gjøres videre i saken.

– Jeg er 100 prosent sikker på det (at Russland anker), for vi må forsvare utøverne våre, sier Zjurova, som sitter i utenrikskomiteen i det russiske underhuset.

Nøytralt flagg

Under vinter-OL i fjor deltok russiske utøvere under nøytralt flagg, som såkalte OAR (olympiske idrettsutøvere fra Russland).

Det får de trolig også anledning til i de kommende mesterskapene. Russiske utøvere som kan sannsynliggjøre at de ikke har hatt befatning med doping, skal kunne delta som «nøytrale utøvere», ifølge innstillingen fra WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC).

– Vi skulle gjerne sett at det var strengere, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge til NTB.

– Men når innstillingen var som den var, så tror jeg dette er det beste utfallet for antidopingarbeidet og internasjonal idrett, at man følger komiteens innstilling, legger han til.

Russland har frist på 21 dager til å komme med et tilsvar til WADAs beslutning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon