Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP
annonse
annonse

I byen Bihac i Bosnia nær grensen til EU-landet Kroatia ligger det en overfylt migrantleir. Vinteren har kommet og myndigheten vil flytte migrantene, men mange nekter. De vil bo i nærheten av grensen.

Leiren ligger bare noen kilometer fra den bosniske grensen til EU. Grenselandene Kroatia og Ungarn er ikke migrantenes mål, det er Tyskland og Frankrike som er deres endelige destinasjon. Grensen er bevoktet, så det er vanlig å betale menneskesmuglere store summer for å komme over. Mange blir tatt og sendt tilbake til Bosnia, så kan de prøve igjen. Hjelpearbeidere forteller at flere sier de har blitt ranet og slått av grensevaktene, før de blir sendt tilbake. Andre rapporterer at de blir nekten retten til å søke om asyl. Dette skriver New York Times.

Det siste året har over 50 000 migranter ankommet Bosnia, og mange har kommet seg over grensen til EU eller reist andre steder. Men fremdeles er det 8000 igjen og mange av dem holder til i grensebyen Bihac. Byen har lite å tilby utover primærbehovene mat og klær. I Bihac har de tatt i bruk en gammel fabrikk, men den er overfylt, og unge menn har blitt sendt til en provisorisk teltleir på en gammel søppelfylling. Nå har gradestokken krøpet under null og snøen daler. De har ikke tilgang til strøm og vann, så leiren har hverken oppvarming eller sanitære bekvemmeligheter. Hjelpearbeidere frykter at den gamle søppelfyllingen kan avgi helseskadelig gass, samt at området også er et gammel minefelt fra krigen i det tidligere Jugoslavia.

annonse

Les også: Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir

Bihacs innbyggere klager over innbrudd og opplevelser av truende oppførsel, samt hyppige slagsmål i teltleiren. EU og hjelpearbeidere rapporterer om umenneskelige forhold i leiren og krever at myndighetene i Bosnia tar ansvar. Nå har de bestemt at migrantene skal flyttes til utkanten av Sarajevo. Men mange vil ikke flytte, de vil bo i nærheten av grensen til EU.

annonse

Les også: EU frykter humanitær katastrofe blant flyktninger i Bosnia

EU, Europarådet og lokale myndigheter vil forbedre forholdene for migrantene, men de har ikke et ønske om å forbli i teltleiren. De ønsker å kommer over grensen til EU.

– De holder på å stenge leiren, men folk vil ikke dra til andre byer eller leirer, sier Mohammed Sadik, fra Afghanistan til New York Times.

– Det haster nå å få flytte disse menneskene og hjelpe dem så de får anstendige boforhold, sier Dunja Mijatovic fra Europarådets avdeling for menneskerettigheter.

– Vi vil ikke dra andre steder. Hvis vi skal flyttes til en annen leir, la oss heller krysse grensen. Vi vil ikke være i Bosnia eller Kroatia. Vi forsøker å komme oss til Tyskland, Frankrike og Belgia, for få en bedre fremtid, sier Abdulah Walli, fra Afghanistan.

Migrantene vil til de rike landene i EU

Det siste tiåret har Tyskland tatt i mot to millioner migranter, men det tærer på velferdsstaten, 40 prosent av sosialhjelpsmottakere i Tyskland er utlendinger og bare det koster 500 milliarder kroner i året. Selv om asylsøkere får avslag og blir sendt ut av landet, så vender de tilbake. Gjerne flere ganger.

Les også: 30 000 utviste asylsøkere med innreiseforbud har vendt tilbake til Tyskland

annonse

En av årsakene til at de ikke vender hjem er at familie og venner har investert i at migranten reiser til Europa, for at vedkommende skal sende penger hjem for å forsørge familien. Vender migranten tilbake tomhendt, blir vedkommende utstøtt. Investeringen er tapt. Det er en av årsakene til at de tar høy risiko og prøver gjentatte ganger å komme inn i EU.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon