Etiopias statsminister Abiy Ahmed som tildeles Nobels fredspris for 2019. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Gratulerer med fredsprisen til presidenten Abiy Ahmed og alle etiopiere i Norge!

Hovedbegrunnelsen for årets fredsprisutdeling er fredsavtalen med Eritrea etter mange ti-år med konflikt, forseringen av den interne demokratibyggingen i Etiopia hvor det bl.a. er blitt gitt amnesti til tusenvis av politiske fanger og presidentens promotering av kvinners rettigheter med blant annet 50% kvinner i regjeringen. Det er til og med flere enn i Norge (41%),

Men den positive utviklingen i Etiopia har funnet sted over lengre tid. Den økonomiske veksten har med 8-11% årlig vært rekordhøy i lenge. Og inntektsforskjellene er de laveste i Afrika. I 2014 var 29,6% av befolkningen under fattigdomsgrensen, mindre enn for enkelte lokalsamfunn i USA. Landet ligger på 38. plass i verden mht. antall internet-brukere.

annonse

Les også: Abiy: – Krig er helvete på jord

Det er 11.505 etiopiske innvandrere og norskfødte med etiopiske innvandrerforeldre i Norge. Er det ikke på høy tid at dere reiser hjem og bidrar til å gjenoppbygge deres egne land? Etiopia trenger dere. Etiopia trenger dere mer enn vi trenger dere.

Verken dere eller norske politikere ser ut til å være klar over at flyktningretten og asylinstituttet bygger på to hovedprinsipp, på den ene siden retten til asyl, og på den andre siden plikten til repatriering.

En flyktning har krav på asyl på politisk eller humanitært grunnlag så lenge vedkommende har begrunnet frykt for urettvis forfølgelse eller det kan være livsfarlig om vedkommende returneres til eget land.

annonse

Men asylretten er pr. definisjon å betrakte som midlertidig og tidsavgrenset. Ingen flyktning har krav på fast opphold og å bli boende. Asylinstituttet forutsetter tvert i mot at flyktningene skal tilbake til hjemlandet når forholdene der har normalisert seg. Det har de for lengst gjort i Etiopia.

Les også: Professor: Politikerne hører ikke på folk

Bakgrunnen er både for ikke å ligge vertslandet til unødig belastning, men først og fremst for å ikke tappe eget land for menneskelige ressurser særlig i en gjenoppbyggingsfase når landet trenger det som mest.

Samtidig er det et insitament for at ethvert land kan slutte seg til flyktningkonvensjonen og ta i mot asylanter uten derved å måtte frykte for at landet skal bli utsatt for store demografiske omveltninger som en følge av innvandringen. Repatriering er mao. en forutsetning for asylinstituttet.

Så jeg spør igjen, er det ikke på tide at dere reiser hjem og oppfyller det andre vilkåret i flyktningretten og asylinstituttet slik at dere kan bidra til å bygge opp deres eget land?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon