Demokratenes leder i senatet, Chuck Schumer, ankommer en pressekonferanse for å snakke om rapporten, mandag 9. desember 2019. Foto: Reuters
annonse
annonse

Konklusjonen i rapporten som undersøkte FBIs rolle i prosessen som ledet opp til overvåkningen av en Trump-valgkampmedarbeider splitter Washington D.C.

Det amerikanske justisdepartementets generalinspektør, Michael Horowitz, offentliggjorde mandag den etterlengtede interne vurderingen om påståtte uregelmessigheter – knyttet til den opprinnelige rettskjennelsen som godkjente den kontroversielle overvåkningen av Donald Trumps tidligere valgkamprådgiver, Carter Page, i oktober 2016.

Etterforskerne undersøkte spesielt hvordan en uverifisert mappe – utarbeidet av den tidligere britiske anti-Trump spionen Christopher Steele – kunne bli brukt som bevis for å sikre den opprinnelige overvåkningstillatelsen av Page. De etterforsket også andre hendelser som ledet opp til FBIs etterforskning av Trump-kampanjen og russisk valginnblanding.

annonse

I løpet av etterforskningen, skal generalinspektøren og teamet hans ha «gått igjennom over en million poster og gjennomført over 100 intervjuer, inkludert med flere vitner som inntil nylig bare gikk med på å la seg avhøre.»

Rapporten konkluderer med at saken ble opprettet i samsvar med det gjeldende regelverket til det amerikanske justisdepartementet og FBI, og slår fast at nøkkelpersonene i etterforskningen – inkludert de tidligere FBI-sjefene James Comey og Andrew McCabe – ikke hadde et politisk motiv da de iverksatte den.

USAs justisminister Willam Barr og statsadvokat John Durham – mannen som ble håndplukket av Barr for å lede en separat kriminaletterforskning av forholdene – kritiserer derimot FBI og motsier konklusjonene i rapporten.

annonse

Steeles nøkkelinformasjon

Christopher Steele: Foto: Skjermdump.

I august 2016, kommer det frem i rapporten at FBI-advokater mente at det var vanskelig å fastslå om de hadde et tilstrekkelig juridisk grunnlag til å iverksette en overvåkning av Page. Men dette forandret seg i følgende måned, da FBI mottok ny informasjon fra Steele, som gjorde at etterforskningsteamet fikk klarsignal til å sette i gang.

Les også: Trump sitter fortsatt trygt på tross av fallet til Cohen og Manafort

Rapporten bekrefter således at informasjonen knyttet til Steele-mappen var nøkkelen for at FBI til slutt fikk de nødvendige tillatelsene for å igangsette overvåkningen.

I denne sammenhengen har Horowitz’ team undersøkt hvorfor FBI anså den britiske spionen som en pålitelig kilde, og hvorfor det føderale etterforskningsbyrået så ut til å bruke nyheter for å styrke Steeles troverdighet.

Feil

annonse
Michael Horowitz. 18. september, 2019. Washington D.C. Foto: Shutterstock

Selv om rapporten ikke fant noen forsettlig uredelighet eller politisk motivert grunn bak etterforskningen, identifiserte den allikevel «betydelige bekymringer for hvordan visse aspekter av etterforskningen ble utført.»

Les også: Republikaner beskylder sentrale riksrettsvitner for å være partiske

Den konkluderer med at FBI og Justisdepartementet var skyldige i mange «unnlatelser» og «unøyaktigheter» i søknadsprosessen – blant annet ved å utelatte ny nøkkelinformasjon da overvåkningstillatelsen skulle fornyes.

Generalinspektør Horowitz identifiserte minst 17 «betydelige feil» i søknadene og har sagt at han vil starte en ny gjennomgang av hele prosessen.

Willam Barr

WIlliam Barr. 26. november, 2019. Foto: Shutterstock.

Da rapporten ble tilgjengelig, gikk USAs justisminister, William Barr, ut i en offentlig uttalelse og kritiserte funnene. Han kalte de hele for en «påtrengende etterforskning» av en presidentkampanje basert på de «tynneste av mistanker».

– Det er klart at bevisene som ble fremlagt frikjente Trump. Likevel ble etterforskningen og overvåkingen presset frem under presidentkampanjen og langt inn i president Trumps administrasjon, sa han og fortsatte:

– I et hastverk for få tillatelse til å overvåke medarbeidere i Trumps-kampanjen, villedet FBI-tjenestemenn domstolen; ved utelate kritiske fakta som frikjenner Trump, eller ved å undertrykke eller ignorere informasjon som negerer påliteligheten til deres viktigste kilde, konkluderte Barr.

Politisk drittkasting: Republikanerne

Ted Cruz. 28. september, 2018. Foto: REX

I Washingtons svært anspente og politisk polariserte miljø – med isfront over riksrettshøringene – har representanter for både Republikanerne og Demokratene ikke overraskende tolket innholdet i rapporten med svært forskjellige konklusjoner.

Les også: Afroamerikansk støtte til Trump når stadig nye høyder

Flere har vært offentlig ute og kommentert utfallet, inkludert Texas-senator Ted Cruz, som ikke var nådig i sin karakteristikk av innholdet i rapporten, og kalte konklusjonen foruroligende:

– Det er skremmende å lese rapporten og se på maktmisbruket som foregikk under Obama-administrasjonen, som dessverre den dype staten fortsatte i noen år under Trump-administrasjonen. I beste fall var FBI og Justisdepartementet åpenbart inkompetente, sa han.

annonse

Politisk drittkasting: Demokratene

Chuck Schumer. 9. september, 2019. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Demokratene, på sin side, tolker innholdet annerledes. Partiets leder i Senatet, Chuck Schumer, sa på mandag at rapporten beviser at grunnen for overvåkningen var «gyldig» og «avkler den grunnløse konspirasjonen» om at FBIs etterforskning var politisk motivert:

Les også: Riksrettshøringene: Presset Giuliani ukrainske myndigheter sommeren 2019?

– Hovedpoenget i rapporten er tydelig. Den viser at det ikke er noe grunnlag for presidentens absurde påstander om at etterforskningen av kampanjen hans var en konspirasjon mot ham, sa han.

James Comey

James Comey. 8. juni 2017. Foto: Mark Reinstein/REX.

En av de to hovedpersonene i denne episoden, tidligere FBI-sjef James Comey, kommenterte også rapporten offentlig på mandag. Han mener at innholdet bekrefter hans versjon av historien.

I en kronikk i Washington Post, skriver Comey at beskyldningene om en politisk motivert FBI-etterforskning «bare var løgner.»

Les også: «Russiagate» – Trumps kamp mot FBI og det amerikanske justisdepartementet

–  Så det var bare løgner. Ikke noe forræderi. Ingen spionering på kampanjen. Ingen telefonovervåkning av Trump. Det var bare gode mennesker som prøvde å beskytte Amerika, tweetet han på mandag.

Donald Trump

Donald Trump. 6. desember, 2019. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Den andre hovedpersonen, president Donald Trump, mener også å ha alt på sitt tørre. På mandag kalte han innholdet i rapporten «utrolig» og «mye verre enn han kunne ha forestilt seg.»

Les også: Trump om FBI-overvåkning: Et forsøk på å styrte mitt presidentskap

– Det som har skjedd er en skam med hensyn til de tingene som ble gjort mot landet vårt. Det burde aldri igjen skje med en annen president. Det er en skam mot landet vårt, sa den amerikanske presidenten til pressen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon