Demonstranter gikk i tog i Marseille tirsdag. Også i andre franske byer var det protester mot regjeringens pensjonsreform. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Rundt 339.000 personer gikk i demonstrasjonstog i Frankrike tirsdag for å protestere mot president Emmanuel Macrons plan om pensjonsreform.

Fagforeningsmedlemmer gikk i demonstrasjonstog i Paris og en rekke andre byer, blant annet Marseille, Bordeaux, Lyon og Lille. Flyplassansatte og lærere sluttet seg til en nasjonal streik med krav om at regjeringen må skrinlegge planene om pensjonsreform.

Rundt en femdel av all togtrafikk gikk som normalt. Mesteparten av T-banen i Paris sto stille. Kun én av tre busser gikk i normal trafikk. Betydelige trafikkorker hopet seg opp i Paris-regionen. Over en firedel av Air Frances innenlandske flytrafikk var innstilt.

annonse

Franske fagforeninger frykter at reformen, som skal erstatte et nasjonalt pensjonssystem som har røtter tilbake til 1600-tallet, vil medføre at folk må holde ut lenger i arbeidslivet og samtidig få mindre i pensjon. Macron hevder pensjonsalderen skal forbli uendret på 62 år. Han har sagt at hensikten er å snekre sammen 42 nåværende separate pensjonsavtaler til én pensjonsavtale, og at formålet er å gjøre systemet mer rettferdig for alle.

Tallet på tirsdagens demonstranter er langt lavere enn i den første pensjonsreform-protesten som fant sted torsdag i forrige uke. Da meldte innenriksdepartementet om 806.000 demonstranter i franske byer. Fagforbundet CGT anslo på sin side forrige ukes frammøte til 1,5 millioner deltakere.

Selv om antall demonstranter er blitt mindre siden da, ventes det nye protester onsdag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon