Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og Russlands president Vladimir Putin på en pressekonferanse mandag. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands president Vladimir Putin har blitt enige om å inngå en våpenhvile i Øst-Ukraina før året er omme.

Avtalen som er inngått, involverer også en tilbaketrekking av styrkene fra ukrainske konfliktsoner innen mars 2020.

Det kommer fram i en felles uttalelse etter toppmøtet mellom Zelenskyj, Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris mandag.

annonse

– Partene forplikter seg til en fullstendig og omfattende implementering av en våpenhvile innen utgangen av 2019, heter det i uttalelsen.

Viktig skritt

Putin sier i uttalelsen at enigheten er et «viktig skritt» mot en nedtrapping av konflikten i Øst-Ukraina.

Zelenskyj mener derimot avtalen kunne ha gått enda lenger.

– Mange spørsmål ble besvart, og mine motparter sier at det er et veldig godt resultat etter det første møtet. Men jeg vil være ærlig: Det er veldig lite. Jeg ønsket å løse et større antall problemer, sier Ukrainas president etter toppmøtet.

I tillegg til våpenhvilen er Ukraina og Russland enige om fangeutveksling før året er omme. Avtalen gjelder alle fanger som er tatt på hver side i forbindelse med konflikten, skal løslates.

Et nytt toppmøte vil bli holdt om fire måneder for å gjøre rede for fremgangen i prosessen om å avslutte konflikten.

Første samtale

Presidentene Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin møttes mandag for første gang i et forsøk på å gjenopplive fredsprosessen om Øst-Ukraina.

Etter samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron hadde Zelenskyj og Putin et eget møte som varte i 10-15 minutter, opplyste en kilde i det franske presidentpalasset.

Det var ikke ventet at de skulle bli enige om noen omfattende fredsavtale på møtet, men diplomater håper sammenkomsten vil bidra til å bygge tillit mellom presidentene i Ukraina og Russland.

annonse
13.000 drept

Utgangspunktet for mandagens toppmøte i Paris var den såkalte Minsk-avtalen fra 2015, da Russland og Ukraina ble enige om våpenhvile, tilbaketrekning av tunge våpen fra fronten og om å holde lokalvalg i den separatistkontrollerte Donbass-regionen.

Avtalen ble brutt kort tid etter, og Tysklands daværende utenriksminister, nåværende president Frank-Walter Steinmeier, lanserte da en noe forenklet versjon.

Heller ikke den avtalen er etterlevd, og partene skal nå gjøre et nytt forsøk på å løse konflikten som har krevd over 13.000 menneskeliv de siste fem årene.

Fakta om konflikten i Ukraina

* I 2013 sa Ukrainas daværende president Viktor Janukovitsj nei til en planlagt handels- og samarbeidsavtale med EU. Avgjørelsen utløste demonstrasjoner mot den prorussiske presidenten. I februar 2014 ble Janukovitsj avsatt og en overgangsregjering innsatt.

* Kort etter tok væpnede, prorussiske styrker kontroll over Krim-halvøya sør i Ukraina.

* I mars 2014 stemte Krims befolkning for løsrivelse, og Russland annekterte halvøya. Prorussiske separatister tatt kontroll over flere områder Øst i Ukraina.

* Etter å ha organisert en folkeavstemning, proklamerte opprørerne uavhengighet for regionene Donetsk og Lugansk i mai 2014.

* I februar 2015 undertegnet partene en våpenhvile i Hviterusslands hovedstad Minsk. Ifølge Minsk-avtalen skal det østlige Ukraina få selvstyre. Dette ble vedtatt av den ukrainske nasjonalforsamlingen sommeren 2015, men har foreløpig ikke skjedd.

* EU innførte sanksjoner mot Russland som følge av annekteringen av Krim-halvøya, og Norge har sluttet seg til disse.

* Ukrainas nyvalgte president Volodymyr Zelenskyj og Russlands president Vladimir Putin er under et møte i Paris 9. desember blitt enige om å inngå en våpenhvile i Øst-Ukraina før året er omme.

*Avtalen som er inngått, involverer også en tilbaketrekking av styrkene fra ukrainske konfliktsoner innen mars 2020.

* Ukraina og Russland er også enige om en fangeutveksling før året er omme.

* Et nytt toppmøte vil bli holdt om fire måneder for å gjøre rede for fremgangen i prosessen om å avslutte konflikten.

* Over 13.000 mennesker drept og rundt 1 million drevet på flukt på grunn av konflikten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon