annonse

Y-blokken er for andre gang plassert på listen over de viktigste truede kulturminnene i Europa av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra.

Organisasjonen offentliggjorde tirsdag sammen med European Investment Bank Institute en kortliste med 14 kandidater til sin kåring av de mest truede kulturarvminnene i Europa. Der finner man Erling Viksjøs ikoniske Y-blokk i regjeringskvartalet, skriver Aftenposten.

Kloster og fort
Andre kulturminner på listen er blant annet det armenske klosteret Khoranashat fra 1300-tallet og Beograd-fortet i Serbia som ble bygget i år 279 f.kr.

annonse

Listen, som til slutt skal inneholde sju kulturminner, blir bestemt av et internasjonalt ekspertpanel.

De 14 monumentene og stedene på kortlisten er valgt på grunnlag av sin enestående kulturminneverdi og de umiddelbare truslene de står overfor. Den endelige listen med sju kulturminner kunngjøres i mars.

Riving vedtatt
Det er vedtatt at Y-blokken skal rives, og tidligere i høst ble det kjent at Statsbygg har søkt om å få starte rivingen. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sagt at rivingen ikke skal starte før jul.

annonse

Y-blokken har blant annet et Picasso-verk som en integrert del av fasaden og var også på listen i 2015. Begge gangene har den blitt nominert av Fortidsminneforeningen, som omtaler Europa Nostra som Europas viktigste kulturvernorganisasjon.

– Vi vet at det fortsatt er mulig å snu. Det er bare opp til politikerne og regjeringen, sier Fortidsminneforeningens generalsekretær Ola Fjeldheim til avisen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse