Viggo Kristiansen. Arkivfoto: Photoline / SCANPIX
Viggo Kristiansen. Arkivfoto: Photoline / SCANPIX
annonse
annonse

I disse dager har man kunnet høre en TV2-sponset podkast-serie om Baneheiadrapene på to små jenter i mai 2000. To unge menn ble dømt for voldtekt og drap. Kun den ene tilsto – Jan Helge Andersen – men han fremstilte seg som en passiv deltaker som ble truet av hovedmannen, Viggo Kristiansen.

De fleste av oss som fulgte etterforskning og rettsaken gjennom media, var nok overbevist om at Kristiansen var skyldig og hovedmann. Han hadde til og med innrømmet overgrep begått mot en ung jente noen år tidligere. Hvorfor skulle Andersen lyve og dra bestekameraten sin inn i dette?

Men etter hvert som årene har gått, har det kommet frem en rekke ulike opplysninger som stiller i alvorlig tvil de konklusjoner som tingrett og senere lagmannsrett kom frem til. Det viser seg at politiet i avhør kan ha plantet ideen (og unnskyldningen) om at han ikke var alene om det i Andersens hode. Politiet har også unnlatt å fortelle retten om forandringer i Andersens forklaringer.

annonse

Les også: Advokat Sjødin hevder å ha «sensasjonelle funn» som sår tvil om Viggo Kristiansens skyld. MSM er foreløpig tause

Videre er det i de senere år kommet frem at slik det såkalte «DNA-beviset» som retten la til grunn, ble presentert på en måte som gjorde at alle måtte tro at det var funnet DNA-spor fra to menn på den ene av jentene. Men som journalisten Svein Tore Bergestuen som har engasjert seg sterkt i saken skriver: «Det såkalte beviset er fullstendig plukket fra hverandre av verdens fremste DNA-ekspertise – Forensic Sience Service i London. (…) Sagt på en enklere måte: Det som står igjen er en fullstendig DNA-analyse- og profil av én gjerningsmann, Jan Helge Andersen. Det er ikke funnet DNA av Kristiansen på åstedet. Heller ikke av noen andre.»

Mot slutten av rettsaken kom det også frem noe som sterkt underbygget Kristiansens forklaring om at han aldri var på åstedet, nemlig analyser av basestasjoners dekning og aktivitet på mobiltelefonen hans. Her grep retten fast i en ørliten mulighet ekspertene ga for at testresultatene deres ikke kunne utelukke at mobilen befant seg på det aktuelle stede i Baneheia. Her er hva Bergestuen sier om det:

annonse

«Og hva med mobilbeviset? Telenors gjentatte målinger slo fast at mobiltelefonen til Kristiansen aldri kunne ha vært på åstedet da drapene ble begått, mens det ble sendt SMS både inn og ut. Dette alibiet forsøkte påtalemyndigheten å diskreditere ved å fremstille en ny rapport – Teleplan-rapporten- nærmest som motstridende. Det var den aldri. Det viser en ny sakkyndigrapport som fjerner all tvil om dette.»

Kommentar

Jeg har for min del ikke tenkt på Viggo Kristiansen som muligens uskyldig før jeg ble gjort oppmerksom på den tvilen som finnes for noen måneders siden. Det vesle jeg har gjort for å sette meg inn saken siden den gang, er egentlig tilstrekkelig til å bli i tvil. Og i tvil er det også en betydelig rekke andre personer som nå er. Inkludert folk som er temmelig tro mot The Establishment.

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års fengsel. Han har sittet inne i 19 år nå, og han nekter å søke om prøveløslatelse fordi han mener det vil innebære en innrømmelse av skyld.

Den unge mannen var en overgriper i sin yngre år, det har han innrømmet selv. Men det betyr ikke at han fortjener straff for to voldtekter og drap som det kan tyde på at han ikke har begått. Gjenopptakelseskommisjonen har avslått saken hele fem ganger til nå, men denne uken er det behandling i kommisjonen for sjette gang.

Les også: Resett-bok nå på plass i bokbutikker

annonse

Vi kan ikke leve med en system som først dømmer noen på tvilsomt grunnlag og som deretter nekter å la saken gå i retten på nytt etter at ytterligere opplysninger som kan tilsi frikjennelse, er kommet frem.

Saken vil selvfølgelig åpne gamle sår for de pårørende skulle den gå for retten nok en gang. Men ingen burde være tjent med at noen er uskyldig dømt. Og en gjerningsmann har allerede innrømmet skyld: Jan Helge Andersen.

Kan det være at han også er skyldig i å anklage en kamerat for to drap han aldri begikk? En ny rettssak er nødvendig for å kaste lys over et mulig justismord.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon