Illustrasjonsbilde. (Foto av CRISTINA QUICLER / AFP)
annonse
annonse

Hvorfor skal noen lytte til Greta Thunberg og hennes dommedagsprofetier? Hva har hun av kompetanse som bør gi henne rød løper til alle mikrofoner i verden?

Mitt svar er ingen. Det er på tide å ignorere henne. Hun gjør ikke mye annet enn å spre hat mot hele den voksne generasjonen fordi hun mener vi har ødelagt hennes fremtid. Men her er hun lite konkret. Og hennes krav til løsninger er særdeles urealistiske og lite gjennomtenkt. Virkeligheten er langt mer kompleks enn hun evner å forstå. Naturen er mer kompleks enn det noen kan forklare.

Les også: Thunberg: – Ikke undervurder kraften i sinte barn

annonse

Hvorfor er hennes fremtid ødelagt? Hva er det hun mener vil skje som gjør at hun ikke kan leve et langt og fullverdig liv? Vil temperaturen på jorden bli så høy at menneskeheten dør ut? Er det frykt for at vi her i nord blir oversvømt av klimaflyktninger? Kommer vi alle til å sulte ihjel? Dette sier Greta lite om. Hun serverer vage dommedagsprofetier uten konkrete eksempler på hva som faktisk vil skje. For i likhet med folk flest har hun ingen grunnlag for å forutsi hvilke problemer som vil oppstå.

Voldsomme klimaendringer har vi hatt til alle tider. Men naturen finner alltid en vei for å få det til å fungere. Vi mennesker har ikke makt til å ødelegge naturen. Men i likhet med alle andre arter kan mennesker ødelegge sitt eget livsgrunnlag i enkelte områder. Dette har skjedd en rekke ganger i menneskets historie. Vi løser det ved å flytte på oss. Det er ikke verdens undergang. Det er naturens gang. Det kan ikke verken Greta, FN eller Erna Solberg gjøre noe med. Og det er vel nettopp det som gjør Greta så sint og engstelig. At det finnes ting i livet vi faktisk ikke har makt og kontroll over.

Jeg tar den potensielle globale klimakrisen med knusende ro. Jeg har ihvertfall ikke tenkt å endre på noe og bli veganer fordi en sint tenåring som nylig er ferdig på ungdomsskolen mener jeg må det. Det er på tide å ta mikrofonen vekk fra Greta og dempe oppmerksomheten rundt henne. Det er ingen som er tjent med hennes hysteriske adferd og propaganda. Spesielt ikke henne selv.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon