Jon Helgheim om kunsstøtte til de som driter maling. Foto: NTB scanpix
annonse
annonse

Det er uenighet på stortinget om hvordan kulturdepartementet formidler skattepenger til de som driver kunst.

Resett har ved flere anledninger skrevet om kulturrådets millionstøtte til de som driver med ekstrem kunst.

Tidligere i år fikk den svenske scenekunstneren Lars Morten Spångberg mye oppmerksomhet etter å ha blitt tildelt 750.000 kroner av det norske Kulturrådet til et nytt kunstprosjekt. I et omstridt kunststykke fra 2015 fiklet han med med olje, appelsiner og dildoer, og tok avtrykk av rumpa.

annonse

Nå er det blitt kjent at Kulturrådet har gitt den norske kunstneren Vegard Vinge 37 millioner skattekroner de siste 12 årene for blant annet å sprute maling ut av rumpa.

En video lastet opp på Facebooksiden Sløseriombudsmannen viser hvordan Vinge lager sin kunst, og hva Kulturrådet og kulturminister Trine Skei Grande sier om kunsstøtten.

annonse

Flere har reagert kraftig på at Vinge kan bli tildelt flere millioner kroner i året for å drive kunst der han blant annet spruter maling ut av ræva.

– Dette er en skandale! Hvor er reaksjonene fra de som sitter på stortinget og gir penger til denne galskapen? spurte en mann i kommentarfeltet til Facebook-innlegget som har fått over tusen reaksjoner.

Maktesløs

Nå har mannen fått svar.

I et nytt innlegg på Facebook bruker Frps stortingsrepresentant Jon Helgheim sier han at de ikke kan stanse finansieringen av slike kunstverk fordi de ikke har flertallet med seg.

– Nå får det være nok! Det er ikke min oppgave å bedømme kunst, men om folk vil sprute maling ut av rumpa eller ønsker å se på slikt, så får de betale for det selv.
Skattebetalerne har jobbet hardt for disse pengene, litt respekt må forventes. Om FrP flertall, blir det slutt på slikt, skriver Helgheim.

annonse

Frp har satt på regjeringsmakten siden 2014 og har styrt sammen med Høyre og Venstre.

Trine Skei Grande (V) er kulturminister og fikk spørsmål av Nettavisen angående kunsstøtten til Vegard Vinge, men Grande ønsket ikke snakke om enkeltbevillinger.

– Kulturrådet vurderer ikke søknader basert på enkeltvirkemidler i en forestilling, men gir – over denne tilskuddsordningen – tilskudd med formål å utvikle kunstnerskap på lengre sikt, svarte seniorrådgiver Thomas Hansen i Kulturrådet til Nettavisen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon