Boris Johnsons konservative parti ligger best an på meningsmålingene, men flere sier de vil stemme taktisk for å kaste ham ut av Downing Street og hindre brexit i januar. Foto: Ben Stansall / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere britiske nettsider forklarer hvordan taktisk stemming kan hindre at Boris Johnson får mulighet til å gjennomføre brexit.

Før torsdagens valg har det vært mye snakk om taktisk stemmegivning. I en meningsmåling denne uken svarte drøyt halvparten at de vurderte å stemme taktisk.

Det er først og fremst brexitspørsmålet som får folk til å vurdere å stemme på tvers av vanlige partipreferanser. I kretser der det er svært jevnt mellom Labour og de konservative, kan det være så enkelt som å «holde for nesen» og stemme på «feil» parti.

annonse
Komplisert

Saken blir straks mer komplisert når det er flere partier involvert. Det er først og fremst her nettstedene kommer inn. I en krets med to brexit-skeptiske kandidater – gjerne én fra Labour og én fra Liberaldemokratene – risikerer de å kjempe om de samme velgerne og havne bak en konservativ brexitforkjemper. I det britiske valgsystemet betyr det at mandatet går til den brexitvennlige kandidaten, selv om de andre to kan ha flere stemmer til sammen.

Det er langt fra åpenbart hva som er den beste taktikken, og de ulike nettstedene er ikke alltid enige. Den politiske bloggeren og skribenten Jon Worth har laget en guide for taktiske velgere der han viser til flere av de andre nettsidene.

I en YouTube-video tar han for seg to valgkretser i London som var blant de områdene der flest stemte for å bli i EU. I Kensington, som gikk til Labour for to år siden, stemte 69 prosent mot brexit. Likevel ligger de an til å få en brexitvennlig tory som nytt parlamentsmedlem. Paradoksalt nok har situasjonen oppstått fordi tory-avhopper Sam Gyimah stiller som LibDem-kandidat.

annonse

Situasjonen er omtrent lik i valgkretsen Cities of London and Westminster, der 72 prosent stemte for fortsatt EU-medlemskap.

– Det er umulig, slik det ser ut nå, at disse kretsene ender opp med to Labour-kandidater eller to liberaldemokrater. Her må taktiske velgere ta seg sammen, sier han i videoen. Rådet er tilsynelatende enkelt: I førstnevnte anbefaler han taktikerne å stemme Labour, i sistnevnte anbefaler han Liberaldemokratene.

Samordne

En utfordring er at det er vanskelig å samordne taktikerne, men noen nettsteder lar velgere finne hverandre på tvers av valgkretser og «bytte» stemmer. En annen mulighet er at den som ligger an til å bli nummer tre, trekker seg for å øke sjansen for at velgerne samler seg bak den gjenværende andrekandidaten.

Labour har avvist alle forslag om valgsamarbeid, og leder Jeremy Corbyn vil ikke anbefale folk å stemme taktisk torsdag.

– Jeg vil oppfordre folk til å stemme Labour, sier en optimistisk Corbyn til The Guardian. Om det er nok til å gjøre ham til statsminister gjenstår å se. Målingene antyder at det ikke er mange nok som vil følge oppfordringen hans.

Fakta om valgsystemet i Storbritannia

annonse

* Det er 650 valgkretser, som hver velger én representant til Underhuset. I gjennomsnitt er det rundt 70.000 stemmeberettigede i hver valgkrets. Ytre Hebridene er minst (snaut 22.000 ved forrige valg), mens Isle of Wight er størst (drøyt 110.000).

* Kandidaten med flest stemmer vinner kretsen, et prinsipp britene kaller «First Past The Post». Systemet favoriserer de to store partiene: De konservative og Labour.

* Partier som har fått millioner av stemmer, kan ende med få eller ingen plasser. Omvendt kan partier med relativt få stemmer, men som er geografisk konsentrert, få mange seter i Underhuset.

* Ved valget i 2017 fikk innvandringskritiske UKIP 594.000 stemmer, men ingen mandater. De Grønne fikk 525.000 stemmer, men bare ett enkelt sete. De skotske nasjonalistene i SNP fikk på sin side 35 mandater for sin 978.000 stemmer.

* Det er mulig å få flertall i Parlamentet med færre enn halvparten av mandatene. Det skyldes at Sinn Féin stiller til valg, men nekter å møte i Underhuset fordi de ikke anerkjenner den britiske styret.

* Det er drøyt 47 millioner registrerte velgere. I ukene etter at valget ble skrevet ut, har over halvannen million registrert seg som velgere.

* Stemmerettsalderen er 18 år. Statsborgere fra Irland og samveldelandene kan stemme hvis de oppfyller visse betingelser.

(Kilde: Ritzau, NTB, Office for National Statistics, The Independent)

Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Fakta om Boris Johnson

* Født i New York 19. juni 1964

* Fullt navn: Alexander Boris de Pfeffel Johnson

* Utdannet ved Eton og Oxford

* Har vært journalist i The Times og The Daily Telegraph (Brussel-korrespondent). Redaktør av det konservative tidsskriftet The Spectator fra 1999 til 2005.

annonse

* Parlamentsmedlem 2001-2008, valgt inn fra Henley. Valgt inn igjen i Parlamentet i mai 2015, da fra valgkretsen Uxbridge and South Ruislip.

* Medlem av den konservative «skyggeregjeringen» som talsmann for kultursaker i 2004 og for høyere utdanning 2005–2007.

* Ordfører i London fra 2008 til 2016.

* Frontfigur for brexit-kampanjen i folkeavstemningen i 2016.

* Utenriksminister i Theresa Mays regjering.

* Gift to ganger, har fem barn. Skilt høsten 2018 etter 25 års ekteskap.

* Samboer med Carrie Symonds, tidligere kommunikasjonsrådgiver for Det konservative partiet. Hun jobber nå for Bloomberg.

Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB scanpix

Fakta om Jeremy Corbyn

* Født 26. mai 1949 i Chippenham i Sørvest-England.

* Begynte på studier på høyskolen North London Polytechnic, men fullførte ikke studiene.

* Leder i det britiske arbeiderpartiet Labour siden september 2015.

* Har sittet i Underhuset siden 1983 som representant for bydelen Islington nord i London.

* Tilhører venstresiden i partiet og har også vært aktiv i den britiske fredsbevegelsen og bevegelsen mot atomvåpen.

* Før han ble valgt til partileder hadde han aldri hatt sentrale verv i partiet.

* Gift for tredje gang med Laura Alvarez. Har tre barn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon