Psykologspesialist Marit Johanne Bruset. Foto: Privat
annonse
annonse

I et opprop tas det til orde til kamp mot radikal kjønnsideologi og forestillinger om flere enn to kjønn.

I løpet av de siste årene er det dukket opp en ny variabel i debatten om transeksualisme og kjønn. Såkalte «ikke-binære», som hverken definerer seg som menn eller kvinner, men som noe midt imellom eller noe helt annet, har gjort krav på transbegrepet. Parallellt er det kommet politiske krav om at det skal kunne være mulig å definere seg som noe annet enn våre to biologiske kjønn.

Mange reagerer sterkt på disse standpunktene, som mange ser som uvitenskapelige. Godt over 17 000 av dem har underskrevet på en kampanje mot radikale kjønnsideologier, for å fremme innsikten om at det kun finnes to kjønn.

annonse

Les også: Går til sak mot UiB: – Kjønnsstudier er ikke basert på vitenskap

Sammensatt gruppe kritikere

Psykologspesialist Marit Johanne Bruset står som ansvarlig for oppropet, sammen med en gruppe bestående av ulike privatpersoner, samt representanter fra ulike organisasjoner. Hun forteller Resett at hun oppfatter de som har engasjert seg for saken som en sammensatt gruppe mennesker av forskjellige bakgrunner.

annonse

– Vi er en gruppe som har tatt initiativ til dette. Vi er godt fordelt, og omfatter mennesker av ulike kjønn, alder, livssyn og legning. Vi er en ganske blandet gruppe, sier Bruset, før hun presiserer:

– Vi ønsker ikke å diskriminere noen. Responsen vi har fått, nå er vi oppe i godt over 17 000 underskrifter, viser at dette er en grasrotsbevegelse. Her finnes ateister, kristne, homofile, og alle mulige yrkesgrupper. Det er likevel mange som nok vil sette oss i bås.

Reagerer på forslag

Bakgrunnen for kampanjen er at det er annonsert til sammen 20 ulike representantforslag på Stortinget fra Arbeiderpartiet og MDG, som skal behandles snarlig. Det legges i forslagene opp til at kjønn er en sosial konstruksjon snarere enn noe biologisk, og at man skal ha en tredje kjønnskategori.

– Vi er alarmerte og bekymrede for at politikerne nå skal stemme over disse radikale forslagene, som vil forandre samfunnet vårt på grunnleggende områder, forteller Bruset.

– Min største bekymring er hva det vil bety for barn og unge. Vi er veldig kritiske til at foreningen Fri får innpass på den måten som det legges opp til, i skoler og barnehager, alle undervisningsinstitusjoner, og andre offentlige etater.

«En aktiv regnbuepolitikk»

Forslagene fra venstresiden er angivelig tenkt som en «styrking av LHBTI-politikken» og «en aktiv regnbuepolitikk for å styrke kjønns- og seksualitetsmangfold».

annonse

– Vi tror mange ikke har satt seg inn i hva disse forslagene dreier seg om, og at de er blitt forledet av honnørord som mangfold, respekt og toleranse. Vi mener dette er en politikk som er skadelig, for mange barn og unge spesielt, som kan bli forvirrede. Dette er et oppfunnet narrativ. Det finnes kun to biologiske kjønn, slår Marit Johanne Bruset fast.

Intersex

Hun påpeker at mange bruker personer som er født med uklar kjønnsidentitet, såkalt intersex, som et argument for en tredje kjønnskategori. Dette er ikke relevant, mener Bruset, da det dreier seg om en «liten promille» av befolkningen, og dessuten ikke om kjønnsidentitet overhodet.

Hun frykter dessuten at forslagene fra venstresiden vil medføre at flere barn og unge vil bli utsatt for feilbehandling.

– En av de store bekymringene våre er at dette skal gi en veldig økning i antall barn og unge som ønsker kjønnsskifte. Vi har sett det i flere vestlige land, en formidabel økning i antall barn som søker kjønnsskifte. Når vi vet at dette kan medføre at drastiske inngrep blir presentert som løsningen, så er vi bekymret for det, sier Bruset.

Stempling

Hun forteller dessuten at hennes engasjement blir feilaktig stemplet som homo- eller transfobi.

– Dette, vårt standpunkt, knyttes altså til konverteringsterapi for homofile. Vil det bety at barn og unge som sliter med kjønnsidentitet ikke skal få hjelp til å avklare dette på en god måte, så fremt løsningen ikke er kjønnsskifte? spør Bruset retorisk.

– De aller fleste som opplever kjønnsdysfori, 75 til 80 prosent, faller til ro i eget kjønn, dersom de får leve gjennom puberteten. Så det er absolutt verdt å tenke på en mer forsiktig tilnærming.

Les også: Resetts Maria Zähler åpen og ærlig om kjønnsidentitet i NRK-program

Skeptiske foreldre

annonse

Psykologspesialisten er også urolig for hvordan skeptiske foreldre blir møtt om de ytrer et ønske om å trå varsomt frem.

– Foreldre med barn som sliter blir møtt med at den eneste løsningen er kjønnsskifte. De kan bli fortalt at barnet blir suicidalt om man ønsker å ta det mer forsiktig. Men selvmordstankene kan være like store, kanskje enda større, i etterkant av en slik drastisk behandling, påpeker Bruset.

Hun understreker avslutningsvis at hun og resten av gruppen bak oppropet ikke har et generelt problem med at enkelte lever som om de var det motsatte kjønn.

– Vi støtter selvfølgelig de som med rette ønsker å skifte kjønn. Det vi er redd for er at det skal foregå en feilbehandling, for det vil gi ulykkelige mennesker. Mange voksne transpersoner er også bekymret, også for konsekvensene for barn og unge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon