Myanmars leder Aung San Suu Kyi på talerstolen i Den internasjonale domstolen i Haag i Nederland onsdag. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Aktoratet i Haag anklager Myanmars leder Aung San Suu Kyi for å ha valgt å ignorere grusomme handlinger mot sivile i sin forklaring.

Aktoratet i Den internasjonale domstolen (ICJ) kritiserer også Suu Kyi for å forsvare Myanmars regjeringsstyrkers framferd overfor den muslimske rohingya-minoriteten i landet. Det er Gambia, på vegne av Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), som har reist saken mot Myanmar.

På dag tre i rettssaken i FN-domstolen anklager Gambias advokater den tidligere fredsprisvinneren for å ha valgt å ignorere grusomme handlinger mot sivile.

annonse

Myanmar anklages for å ha drevet rundt 740.000 medlemmer av rohingya-minoriteten på flukt til nabolandet Bangladesh, samt for drap og overgrep mot tusenvis av sivile.

Med kart, satellittbilder og fotografier har aktoratet lagt fram bevis som viser drap på sivile, voldtekt av kvinner og nedbrente hus.

Angrepene mot rohingya-bebodde områder startet i slutten av august 2017. I sitt forsvar for Myanmar har Suu Kyi pekt på at politiposter i områdene først ble angrepet av rohingyaer. Aktoratet mener at den påfølgende militæroperasjonen utgjør folkemord og etnisk rensing og sier at menneskerettbrudd fortsatt skjer.

annonse

Myanmars 74 år gamle leder, som i praksis er landets statsminister, har siden 2017 blitt fratatt en rekke priser og ærestitler. I 1991 ble hun tildelt Nobels fredspris. Flere krever nå at også fredsprisen blir tatt fra henne. De anklager henne for å forsvare overgrep i regi av de samme generalene som holdt henne i husarrest i 15 år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon