Statsminister Boris Johnson og hans kjæreste Carrie Symonds utenfor statsministerboligen i Downing Street. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Boris Johnsons løfte om å fullføre brexit gikk rett hjem hos britene. Nå setter han strak kurs mot EUs utgangsdør.

– Vi klarte det! sa Johnson i sin seierstale grytidlig fredag morgen.

Med hele 364 av de i alt 650 setene i Underhuset har den britiske statsministeren sikret seg det sterkeste konservative flertallet siden 1987.

annonse

Det gir ham et solid mandat til å gå videre med prosjekt nummer én: å få brexit gjort.

– I dette valget har vi fått tillit fra folk som aldri har stemt konservativt før, folk som alltid har stemt på andre partier. Disse menneskene ønsker endring. Vi må ikke skuffe dem, sa Johnson.

– Når nasjonen har gitt oss dette historiske mandatet, må vi også leve opp til det, sa han.

Labour ble knust

Bare timer senere troppet statsministeren opp hos dronning Elizabeth i Buckingham Palace. Der fikk han tradisjonen tro formelt oppdraget å danne ny regjering.

annonse

Samtidig slikket Labour sårene etter et knusende nederlag i torsdagens valg.

Partiet fikk 32,2 prosent av stemmene og mistet 59 seter i Underhuset. Valgresultatet er det dårligste for Labour siden 1935.

– Dette har selvfølgelig vært en veldig skuffende kveld for partiet, konstaterte partileder Jeremy Corbyn da valgnederlaget var et faktum.

Han tar nå initiativ til en refleksjonsprosess i partiet for å finne ut hva som gikk galt. Samtidig gjør han det klart at han vil gå av som partileder før neste valg.

Mer brexit i vente

Johnson vil for sin del peise på med prestisjeprosjekter som styrking av helsevesenet, skolereform, strengere innvandringspolitikk og et klimanøytralt Storbritannia innen 2050.

annonse

Og et «Corbyn-nøytralt» Storbritannia allerede til jul, la statsministeren syrlig til i seierstalen, der han samtidig ba EU-tilhengerne om å «putte en sokk i megafonen» og gi folk fred.

Men brexitsagaen er ikke over ennå.

Selv om det nå virker uunngåelig at Johnson får flertall i Parlamentet for å ta Storbritannia ut av EU som planlagt den 31. januar, gjenstår fortsatt forhandlingene om en framtidig frihandelsavtale.

Det blir svært vanskelige forhandlinger, og det er fortsatt risiko for at prosessen krasjer.

Kort tid

EUs brexitforhandler Michel Barnier skal fortsette å lede forhandlingene med britene. Han har ingen lett oppgave foran seg, med tanke på at partene bare har elleve måneder på seg før den avtalte overgangsperioden utløper.

EU forventer at utmeldingsavtalen ratifiseres innen utgangen av januar, opplyste EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på siste dag av EU-toppmøtet i Brussel fredag.

– Tidsrammen er svært utfordrende. Vi må komme i gang så raskt som mulig og få mest mulig ut av den korte tiden, sa von der Leyen.

EU er klar til å formulere et mandat for å starte forhandlinger 1. februar.

annonse

EU håper å beholde et sterkt strategisk forhold til Storbritannia, men EU må også forsvare sine interesser og fortsette å sikre samholdet mellom de 27 gjenværende medlemslandene, uttalte EU-president Charles Michel.

– Vanskelige forhandlinger

Per Edgar Kokkvold, Storbritannia-kjenner og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener det er store muligheter for at Johnson må be EU om en ny utsettelse.

– Man blir integrert etter over 40 års medlemskap, og det er ikke helt borti veggene å si at å komme ut av EU nesten er like vanskelig som å få egget ut av kaken etter at kaken er bakt, sier Kokkvold til NTB.

Han får støtte av Storbritannia-ekspert og NTNU-professor Kristian Steinnes:

– De har framforhandlet en skilsmisseavtale, men hva slags framtidig forhold det blir mellom Storbritannia og EU er ennå ikke avklart. Disse forhandlingene blir minst like vanskelige som brexit-forhandlingene, sier han til VG.

Merkel: – Storbritannia blir en konkurrent som står ved vår dør

Tysklands statsminister Angela Merkel legger ikke skjul på at Storbritannia vil være en økonomisk konkurrent når landet har forlatt EU.

EU og britene har et snaut år på seg til å komme fram til en handelsavtale etter at brexit er et faktum på nyåret.

– Da vil det stå en konkurrent ved vår dør, advarer Merkel, men sier det også kan fungere som en «oppfordring til oss om å ta avgjørelser raskere».

Uttalelsen kom på slutten av EU-toppmøtet fredag. Da var det også klart at statsminister Boris Johnson får et solid flertall i Underhuset og dermed kan gjennomføre brexit slik han har lovet.

EU er bekymret for den stramme tidsplanen for å forhandle fram en avtale. Unionen insisterer på at britene må følge europeiske normer for at en avtale skal være mulig.

Enkelte brexittilhengere vil at Storbritannia kutter skatter og reguleringer og gjør landet til et «Singapore ved Themsen». Det har fått flere i Brussel til å frykte et «kappløp mot bunnen» når det kommer til blant annet miljøkrav og arbeidslivsrettigheter.

Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene

Norge har knapt med tid til å få på plass et nytt avtaleverk med Storbritannia etter skilsmissen fra EU.

– Vi har krevende forhandlinger foran oss. Det er det ingen tvil om, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Hun gratulerer statsminister Boris Johnson og torypartiet med den klare seieren i parlamentsvalget i Storbritannia og sier det nå virker uunngåelig at landet går ut av EU som planlagt den 31. januar 2020.

– Vi har tre år bak oss med mange uventede vendinger i spørsmålet om brexit, så man skal selvfølgelig aldri si aldri. Men det virker som om Boris Johnson og det konservative partiet nå har fått det mandatet de trenger til å gjennomføre brexit, sier Eriksen Søreide.

Det som likevel gjenstår, er forhandlinger om framtidige handelsavtaler med britene. Det gjelder både for EU og for Norge, og tida blir knapp. Toryenes plan er nemlig å få disse avtalene på plass i løpet av en kort overgangsperiode som i utgangspunktet skal utløpe allerede ved utgangen av 2020.

Forberedelsene er allerede godt i gang, forsikrer utenriksministeren.

– Samtidig er vi forberedt på at det blir krevende forhandlinger. Det gjør det for alle. Og det blir et stramt tidsløp, sier hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon