Collage. Jeremy Corbyn. Bakgrunn: Graffiti i byen Blyth i Nordøst-England 13. desember 2019, dagen etter at den tidligere gruvebyen stemte for en konservativ MP for første gang i historien. Foto: Lindsey Parnaby / AFP
annonse
annonse

En forsker sier til Resett at Labours sosialliberale synspunkter på innvandring og kriminalitet ikke resonnerer med tradisjonelle arbeidervelgeres synpunkter. 

Etter det beste valget siden 1987, har ikke det britiske konservative partiet vært mer innflytelsesrikt i Storbritannia enn på tre tiår – da Margaret Thatcher dominerte det politiske landskapet. Partiet står nå fritt til å forme britisk politikk så å si uhindret i tiden fremover, og har blant annet lovet å levere Brexit og strengere straffer under valgkampen.

Labour har på sin side sitt gjort sitt dårligste valgt siden 1935, og slikker sine sår. Jeremy Corbyn har allerede sagt at han vil gå av som partileder, men ingen vet hvor partiet er på vei. Labours sosialpolitiske profil må trolig overhales helt for å i det hele tatt ha noen sjanse til å komme tilbake i en styringsposisjon i britisk politikk.

annonse

Alt er likevel ikke rosenrødt for Det konservative partiet. Selv om det gjorde det bra og knuste Labour i England og Wales, glimret det med sitt fravær i Skottland, hvor nasjonalistpartiet SNP har gjort sitt beste valg noen sinne. Nasjonalistene har lovt kamp mot Brexit, og ønsker en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

Hva ligger til grunn for det ekstremt gode valget, hvordan blir det med Labour fremover, og hva kommer til å skje med Skottland og muligheten for uavhengighet?

Fokusert kampanje

Dr Rakib Ehsan. Foto: Henry Jackson Society.
annonse

Storbritannia-eksperten Dr Rakib Ehsan, som er forsker ved den neo-konservative britiske tenketanken The Henry Jackson Society, slår overfor Resett fast at Det konservative partiet gjennomførte en meget fokusert kampanje med et klart politisk budskap om å forlate EU, noe som gjorde at de stjal flere pro-brexit arbeiderklassevelgere fra Labour.

– Valgkampmottoet «Få Brexit unnagjort» resonnerte godt blant tradisjonelle Labour-velgere som er pro-Brexit, forklarer han og fortsetter:

De konservative fokuserte på å vinne over pro-brexit-velgere i tidligere industrisamfunn – som kull- og stålarbeidere. De lovte ambisiøse revitaliseringsprosjekter i deindustrialiserte distrikter.

Ehsan forklarer også at toryene tok sosialkonservative arbeiderklassevelgere vekk fra Labour ved å love å få kontroll på innvandringen og ved å ta til orde for strengere straffer.

– Partiet appellerte til de sosialkonservative i arbeiderklassen ved å love å få slutt på EUs bevegelsesfrihet og innføre et poengbasert innvandringssystem, sier han.

– Løftet om å ta en tøffere tilnærming til lov og orden resonnerte hos mange briter i middelklassen, legger han til.

annonse

Hva prioriterer statsminister Johnson fremover?

Boris Johnson. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

Dr. Ehsan forklarer videre at Boris Johnson nå vil gjøre det til sin førsteprioritet å ta Storbritannia ut av EU, men også at han må levere på sine valgløfter til arbeiderklassevelgerne i de mer fattige distriktene i nord som har stemt på han.

Slike løfter innebærer å gå vekk fra tradisjonell konservativ økonomisk politikk, og ta en mer aktiv styring i britisk økonomi. Resultatet kan bli en sosialkonservativ regjering med elementer av sosialdemokratisk økonomisk politikk.

Les også: Boris, Brüssel og Brexit: Det lukter blod

– Det konservative partiet har nå blitt mer «nordlig» og «arbeiderklasse-vennlig». Men hvis det er seriøst med å bygge opp forholdet til blåkragevelgerne i deindustrialiserte provinsene, vil det måtte ta et mer kritisk syn på markedet, og et mer fleksibelt syn på statlig intervensjon i økonomien, forklarer Dr. Ehsan og legger til:

– Statsminister Johnson kan etablere en «rød-tory»-administrasjon. En regjering som blander sosialdemokratisk økonomisk poltikk med sosiokulturell konservatisme. En omsorgsfull stat når det kommer til offentlige tjenester, men med en streng tilnærming til kriminalitet.

Hva med Labour?

Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: AP / NTB scanpix

Labour har gjort sitt dårligste valg siden 1933 og trenger ifølge Dr. Ehsan en periode med alvorlig selvransakelse. Etter å ha fremmet en veldig sosialliberal politikk over en årrekke, har partiet mistet mange stemmer blant de mer sosialkonservative arbeiderklassestemmene.

Den radikale overbærenheten med identitetspolitikk, kombinert med sosialliberale synspunkter på spørsmål rundt innvandring og kriminalitet, betyr at Labour har «kulturelt fremmedgjort» et stort antall arbeiderklassestemmere i de mer tradisjonelle regionene, sier han.

Les også: Valget i Europaparlamentet og Steve Bannon: De nasjonalkonservatives politiske gjennombrudd?

Dr. Ehsan forklarer at Labour må lære seg å snakke med de tradisjonelle arbeiderklassestemmene, i stedet for å snakke til dem. Han mener at partiet må ta innover seg at visse begrensninger i innvandringen er nødvendige for å ha en fungerende og sjenerøs velferdsstat.

– Labour må innse at ambisiøse kollektivistiske ideer ikke kan opprettholdes av kosmopolitisme og åpne grenser. Nasjonale velferdsstater kan kun opprettholdes i et samfunn med høy tillit, som er bundet sammen av patriotiske bånd av gjensidige hensyn, sier han.

Skottland

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

De konservative gjorde rent bord i England og Wales, men i Skottland har det skotske nasjonalistpartiet (SNP) gjort sitt beste valg noensinne. 48 ut av de 59 setene som er gitt til Skottland i det britiske underhuset gikk til SNP.

Dr Ehsan forklarer at SNPs sterke resultater i Skottland er direkte knyttet til De konservatives Brexit-politikk, og tror at partiets popularitet kan lede til en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet fra Storbritannia.

SNPs meget imponerende resultater i Skottland ble hjulpet frem av Det konservative partiets kompromissløse pro-Brexit-posisjon, et Arbeiderparti med store problemer og en sørgelig valgkampanje fra Liberaldemokratene, sier han.

Les også: Brexit har blitt den viktigste skillelinjen i britisk politikk

Forskeren forklarer at det faktum at Det konservative partiet gjorde rent bord i England og Wales, mens SNP dominerer i Scotland kan by på problemer fremover.

– De konservative er pro-union og pro-Brexit, mens SNP er pro-selvstendighet og pro-EU. Som en konsekvens, kan skotsk-engelske politiske spenninger øke, som igjen vil gi energi og momentum til en ny skotsk folkeavstemning om selvstendighet, avslutter han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon