Illustrasjonsfoto: SARA D. DAVIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
annonse
annonse

Et foreldrepar fra Finland mistet omsorgen for sin 15 år gamle datter Nea. Dette fordi de ikke ville la henne påbegynne hormonbehandling med testosteron.

Nettavisen Svenska Yle besøker foreldreparet i deres hjem, og når mor Niina viser mediet et videoklipp av hvordan datteren nå har forandret seg, forlater pappa Kari rommet.

– Jeg kan ikke se på det der.

annonse

Familien kommer fra Finland, men er for tiden bosatte i et annet EU-land. Myndighetene her har fratatt Niina og Kari omsorgen for deres datter Nea.

Familien flyttet utenlands for to år siden. Nea pleide å kle seg utfordrende og feminint, men begynte brått å utvikle en mer maskulin stil, slik de andre i hennes nye vennegjeng hadde.

Les også: Vi er alle transer nå!

annonse

Ble fratatt omsorgen

Da jenta en dag fortalte sine foreldre at hun ønsket å påbegynne testosteronbehandling og operere bort brystene, kom det som et sjokk på foreldrene. De forsøkte å fortelle Nea at det er en vanskelig prosess å gå gjennom såkalt kjønnsskifte, og at det er vanlig å stille spørsmål ved sin identitet under puberteten. De ville derfor ikke tillate at Nea tok denne prosessen videre.

Dette ledet til at en av Neas ny venner, med Neas velsignelse, anmeldte foreldrene til politiet. Etter noen uker tok politiet kontakt med foreldrene, og senere ble de fratatt foreldreansvaret for sin datter.

Foreldreparet tror at de nye vennene Nea fikk i utlandet oppmuntret henne til å bryte med sin familie, og at de lærte henne hva hun skulle fortelle myndighetene. Hun skal for eksempel ha fortalt myndighetene at hun alltid har kledt seg maskulint, noe som har vist seg å ikke stemme overhodet.

Mange sliter psykisk

Riittakerttu Kaltiala, som er overlege på transpoliklinikken for unge ved Tampere universitetssykehus og professor i ungdomspsykiatri, konstaterer overfor Svenska Yle at mange ungdommer med psykiske problemer tror at et kjønnsskifte vil hjelpe dem, og at dette særlig gjelder unge jenter. Tidligere har de fleste transpersoner vært biologiske menn.

annonse

De seneste årene har antallet som søker seg til spesialklinikken for behandling av kjønnsdysfori blitt firedoblet.

Forskning viser også at mange av de som nå søker hjelp i form av kjønnsskifte også sliter med andrepsykiske problemer. Det svenske TV-programmet Uppdrag Granskning har undersøkt saken, og snakket med blant annet en spesialistlege, som tidligere jobbet med kjønnsskifte i Västra Götaland. Hun kunne fortelle at 85 prosent av alle som kom til hennes avdeling var kvinner. 90 prosent hadde andre psykiske diagnoser, 80 prosent hadde to eller flere slike, og 20 prosent hadde en form for autisme.

Les også: Transperson antastet barn på toalett – slipper fengsel

Store forandringer

Neas foreldre mistet foreldreomsorgen for datteren da hun var 15. Et år senere startet Nea med testosteronbehandling.

– Hun høres allerede helt annerledes ut, forteller moren, som har sett datteren i videoklipp.

Nea har gått opp i vekt, og har fått kraftigere hårvekst.

– Uten å overdramatisere så kan man si at da stemmen, utseendet og personligheten er forandret, så er det som om de hadde drept vårt barn, sier faren.

Foreldreparet har i dag ingen kontakt med sin datter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon