Lucia-feiring en uke for tidlig i York. Foto: Oli SCARFF / AFP
annonse
annonse

13. desember er Luciadagen. Særlig i Sverige er dette en høytid med lange tradisjoner.

Dette er opprinnelig en katolsk minnedag for den sicilianske martyren den hellige Lucia. Men feiringen har spredt seg utenfor katolisismen, og har siden midten av 1800-tallet vært en svensk tradisjon.

Sankta Lucia, (283-304) var en ung, rik, kristen martyr som ble helgenerklært av den katolske kirke. Navnet hennes er avledet fra luxlucis «lys», og hun er de blindes beskytter.

annonse

Den hvite drakten symboliserer Sankta Lucias renhet, mens det røde båndet symboliserer blodet som følge av at hun ble drept for sin tro.

I flere kunstverk framstilles Lucia med to øyne på et fat. Heldigvis for Lucia, spratt det fram et par enda vakrere øyne i ansiktet hennes. En mer troverdig årsak til at Lucia var vanlig å påkalle dersom man hadde dårlig syn, er at navnet hennes kommer av det samme ordet som lys, latinsk lux, skriver Den katolske kirke i Norge på sin nettside.

Les også: Halvparten av alle kommunene i Skåne ønsker ikke lenger å feire Lucia

annonse

Ville dø som jomfru

Ifølge tradisjonen skal Lucia ha hatt et ønske om å forbli evig jomfru, noe som ikke falt i god jord hos den hedenske mannen hun var lovet bort til. Hun ble derfor angitt som kristen. Dommen var å havne på bordell. Men mirakuløst nok lot hun seg ikke rikke, selv av mange okser. Hun ble heller ikke skadet av kokende olje eller ild. Tilslutt ble hun drept av et sverd. Men hun fikk sitt ønske oppfylt: Lucia døde som jomfru.

Tradisjonen har alltid vært at en ung, vakker jente har fremstilt Lucia i de ulike opptogene rundt i Sverige. Dette har vært en drøm for mange svenske skolepiker. Men slikt kan ikke aksepteres i en postmoderne virkelighet. I en artikkel i den internasjonale nettavisen Quillette forteller svenske Pailina Neuding om hvordan både Malmö og Göteborg har bestemt at Lucia skal være kjønnsnøytral. I fjor ble Lucia fremstilt på SVT som en middelaldrende mann.

Men lyset er ennå ikke beseiret av mørket, skriver Neuding;

«Tradisjonene stikker fortsatt dypt, og Lucia betyr fortsatt mye for mange svensker. Tross alle kontroverser blir festivalen vanligvis feiret på tradisjonell måte, med et kor som følger en ung jente kledt i hvitt, med en krone av lys, som bærer et løfte om at lyset vil nedkjempe mørket.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon