Fedres rett til foreldrepenger er knyttet opp mot mors arbeidssituasjon. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Norske regler for betalt foreldrepermisjon bryter ikke med EØS-reglene, fastslår EFTA-domstolen.

Dermed er den mangeårige feiden mellom Norge og tilsynsorganet ESA over. Det får Dagbladet bekreftet.

ESA mente de norske reglene for foreldrepermisjon er i strid med EØS-avtalen, men regjeringen har hele tiden vært uenig med EFTAs overvåkingsorgan. Nå har regjeringens syn vunnet fram.

annonse

– Domstolen kom til at ordningen for foreldrepenger i folketrygdloven ikke utgjør «tilsetjing og arbeidsvilkår» etter likestillingsdirektivet, heter det i en pressemelding fra EFTA-domstolen.

Ropstad glad for medhold

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier regjeringen er glad for å ha fått medhold av EFTA-domstolen i at det er opp til norske myndigheter å bestemme hvordan foreldrepengeordningen skal utformes.

– Dette er en prinsipielt viktig sak. Vi mener det bør være opp til nasjonale myndigheter, og ikke ESA, å bestemme hvilke vilkår som må være oppfylt for å få rett til foreldrepenger i Norge, sier Ropstad i en melding til NTB.

annonse

I Norge er fars rett til foreldrepenger knyttet til mors arbeidssituasjon, mens det samme ikke gjelder motsatt vei. De norske reglene slår fast at far kun har rett på foreldrepenger dersom mor arbeider eller studerer. Det fins ingen lignende krav for mor.

Likestillingsdirektiv

15. november i 2017 slo ESA fast at aktivitetskravet i den norske foreldrepengeordningen bryter med likestillingsdirektivet i EØS-avtalen. Årsaken er at det stilles ulike krav til mødre og fedre ved uttak og beregning av foreldrepenger.

– Vi er ikke enig i ESAs konklusjon fordi vi mener at den norske foreldrepengeordningen ikke omfattes av likestillingsdirektivet, og at Norge har et vidt handlingsrom til å utforme ordningen slik vi selv ønsker, sa nyslått barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB i 2018.

EØS-tilsynet ESA kontrollerer gjennomføringen og etterlevelsen av EØS-avtalen i Island, Liechtenstein og Norge.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon