- Resett - https://resett.no -

Kina tar snart igjen Norge i klimautslipp per person

Kina, med 1,4 milliarder innbyggere, tar snart igjen Norge hva gjelder klimautslipp per person.

Ifølge Paris-avtalen er ikke Kina forpliktet til mer enn å stoppe veksten i utslipp innen 2030. Til sammenligning har Norge forpliktet seg til å kutte utslippene med 40 prosent sammenlignet med klimautslippene i 1990.

Les også: Trump ber Thunberg slappe av [1]

annonse

Bak Norge i velstandsutviklingen

Kina ligger langt bak Norge i hva gjelder levestandard og velstand, men har ifølge tall fra BP Statistical Review, snart tatt igjen Norge i klimautslipp per person.

– Kina og India kan øke utslippene 5400 millioner tonn CO2 med dagens Paris-avtale i ryggen. Hvis Norge og EU oppfyller deres klimamål, tilsvarer det 900 millioner tonn. Denne utviklingen er selve kjernen i hele klimaproblemet, sier klimapolitisk talsperson Terje Halleland (Frp) til Nettavisen [2].

annonse

Halleland mener vi ikke burde legge på avgifter eller kutte utslippene hjemme, men at Norges største bidrag til klima potensielt kan være å legge innsatsen utenlands.

– Norge gjøre ett stort klimatiltak de neste årene. Og det er faktisk en gassrørledning ned til Polen, som er godkjent. Det kan gi Polen et redusert utslipp med 80 millioner tonn CO2 årlig. Det er mer enn halvannen gang hele Norges klimautslipp, sier Halleland.

Les også: Det er på tide å ignorere Greta [3]

Miljøstiftelsen Zero: Fratar ikke Norge noe ansvar

Miljøstiftelsen Zero mener på sin side at Kinas utslipp ikke fratar Norge for noe ansvar.

– Rike land som Norge har selvsagt ingen unnskyldning for å ikke gjøre vår del, svarer daglig leder Marius Holm i miljøstiftelsen ZERO.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474