Klimasøksmål mot staten. Det arrangeres markeringer over hele landet til støtte for Klimasøksmålet mot staten. Her fra Eidsvolls plass i Oslo. Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet holdt appell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet protester mot bygging av en flyplass mellom Trysil og Sälen for skiturister. Hun bor selv i Tromsø og jobber i Oslo.

Silje Ask Lundberg har vært engasjert i miljøvern i mange år. Det begynte i Bellona og Zero, så ble hun organisasjonssekretær for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Dernest leder av Natur og Ungdom før hun tok over leder av Naturvernforbundet etter Lars Haltbrekken, da han ble valgt inn på Stortinget for SV.

Les også: Menneskeskapt klima – tankespinn!?

annonse

22. desember åpner flyplassen Scandinavian Mountains Airport. Næringsinteresser har investert 500 millioner kroner for å fly inn turister til skistedene Sälen og Trysil. Det skal sette opp flyavganger fra London, København og Aalborg, samt en rekke svenske byer. De har planlagt 35.000 passasjerer i år, og har som mål å komme opp i 200 000 årlig.

Lederen i Naturvernforbundet kaller det et «selvbedrag» å frakte skiturister med fly, samtidig som klimautslippene fra nettopp flytrafikk bidrar til å true snøforholdene i framtiden, skriver NRK.

– Å fly er noe av det mest klimafiendtlige vi kan gjøre. Å skulle bygge opp nye flyplasser, det er helt absurd, sier Silje Ask Lundberg og legger til.

annonse

– Vi mener at dette er en flyplass som aldri burde ha vært planlagt og i hvert fall aldri burde ha blitt bygget. Det er helt uhørt å åpne nye, store flyplasser i 2019 med de klimaendringene vi står overfor.

Les også: Naturvernforbundet: Norge kan bli fossilfritt om 20 år

Lundberg er bosatt i Tromsø og leder en organisasjon som holder til i Oslo. Hun medgir at det blir mye fly. Men hun har lite valg siden toget stopper lenge før der hun er bosatt.

– Jeg synes det er kjempekjipt å fly så mye. Men når togene nå en gang stopper i Fauske, så er det litt sånn det må bli. Da prøver jeg i alle fall å sørge for å ta tog når jeg drar på ferie. Det er noe helt annet om du bor i Indre Billefjord og skal komme deg til Tromsø, enn å dra på helgetur til London for å shoppe. Det er heeeelt unødvendig, sier hun til Dagsavisen.

Lundberg flyr ikke på fritiden og hun har ikke bil, samt at hun spiser kortreist mat. I det siste har hun vært Madrid og deltatt på klimatoppmøtet der.

Lundberg reagert sterk at 200 demonstranter, blant annet mange norske ble kastet ut av politiet. De var en ikke-voldelig aksjon utenfor lokalet der verdens ledere hadde møte. Klimaaktivistene slo på gryter og ropte «klimarettferdighet nå» og «skam, skam, skam».

Les også: Bare halvparten av de på bygda tror på menneskeskapte klimaendringer

– Dette var en fredelig demonstrasjon, med deltakere fra et bredt utvalg av organisasjoner. At man skal nektes inngang på grunn av dette er latterlig, og undergraver legitimiteten i forhandlingene. Vi forventer at demonstrantene får slippe inn i forhandlingslokalene i morgen, sier Lundberg i en pressemelding, skriver Dagbladet.

annonse

Demonstrasjonen var ikke autorisert i forkant. Flere demonstranter ble møtt med aggresjon fra politiet under den påstått ikke-voldelige demonstrasjonen, hevdes det.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon