Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
annonse
Ledere fra hele verden samles denne uken i Genève for å følge opp FNs globale avtale om flyktninger. Nå må brutte løfter innfris, krever Flyktninghjelpen.
annonse

Det globale flyktningforumet er den første høynivåkonferansen for å følge opp avtalen som ble vedtatt i New York i desember 2018. Målet er å få fram forpliktelser og løfter fra ulike aktører, inkludert regjeringer, organisasjoner, privat sektor og sivilsamfunnet, skriver FN.

Arrangøren forventer både økonomiske og praktiske bidrag som kan endre praksis og politikk på lang sikt og bedre livet til verdens flyktninger og bistå dem som tar imot og huser mennesker på flukt. Over 70 millioner mennesker er i dag fordrevet på grunn av vold og forfølgelse.

Utdanning og energi

Forumet i Genève er også en mulighet for deltakerne til å utveksle erfaringer og lære av hverandre. Fra FN deltar både høykommissæren for flyktninger, Filippo Grandi, og generalsekretær António Guterres.

annonse

Statssekretær Jens Frølich Holte (H) i Utenriksdepartementet skal blant annet delta i en paneldebatt om utdanning. I tillegg er Norge representert i diskusjoner om bærekraftig energi og adgang til arbeidsmarkedet. Dette er noen av hovedtemaene ved konferansen, sammen med byrde- og ansvarsfordeling mellom landene som tar imot flyktninger.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen reiser også til møtet i Genève. Egeland sier i en pressemelding at forumet må «redde et flyktningsystem som er i ferd med å rakne». Organisasjonen krever at brutte løfter blir innfridd.

Ber Norge øke støtten

– I New York-erklæringen fra 2016 lovte verdens ledere å ta sin del av ansvaret for beskyttelse og støtte til flyktninger og fordrevne. Siden den tid er grenser stengt for familier med behov for beskyttelse, antallet kvoteflyktningsplasser redusert og fattige vertsland etterlatt med lite internasjonal støtte. Det globale flyktningforumet må reversere denne bekymringsfulle trenden, sier Egeland, som også mener Norge må gjøre mer.

– Vi har råd og mulighet til å både øke støtten til flyktninger i nærområdene betydelig, samt å trappe opp antallet kvoteflyktninger vi tar imot til 5.000, slik FN har anmodet oss om.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon