Kripos-sjef Ketil Haukaas har bedt Politidirektoratet om at det igjen må bli tatt til orde for at en varslingsplikt for barnevernet burde lovfestes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Kripos ba om at barnevernet burde få en klar varslingsplikt overfor politiet, men har fått nei på dette fra Barne- og familiedepartementet.

Departementet har siden 2014 jobbet med ny barnevernslov. Loven skal etter planen legges fram i 2021, skriver Dagsavisen.

Siden 2016 har Kripos i høringssvar oppfordret til at barnevernet i den nye loven skal få en klar plikt til å varsle politiet dersom de observerer forhold som bør utløse en slik varsling.

annonse

I Barne- og familiedepartementet (BFD) vil en derimot ikke ta med forslaget fra Kripos videre i arbeidet med den nye loven. Dette mener Kripos er uheldig.

Mens politiet har plikt til å varsle barnevernet dersom de ser omsorgssvikt på sine oppdrag, har ikke barnevernet en tilsvarende plikt til å melde fra til politiet. Forvaltningsloven åpner for at de ansatte lovlig kan bryte taushetsplikten, men de har ingen plikt til å gjøre dette.

I et nytt brev i juni ber Kripos-sjef Ketil Haukaas Politidirektoratet om at det igjen ble tatt til orde for at en klar varslingsplikt burde lovfestes.

Jorunn Hallaråker (KrF), statssekretær i BFD, mener barnevernstjenestens taushetsplikt ikke er til hinder for å formidle opplysninger til andre offentlige organer når det kan forebygge vesentlig fare for liv eller alvorlig skade for noens helse.

annonse

– At det ikke er en egen meldeplikt for barnevernet til politiet, innebærer ikke at det ikke er mulig for barnevernet å gi opplysninger til politiet, skriver statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) til Dagsavisen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon