Jewher Ilham tok imot menneskerettsprisen på vegne av faren Ilham Tohti, som sitter i fengsel i Kina. Prisen ble overrakt av EU-parlamentets president David Sassoli. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Fordi han er dømt til livstid i kinesisk fengsel, kunne ikke uiguren Ilham Tohti ta imot Sakharov-prisen onsdag. I stedet møtte datteren hans i EU-parlamentet.

– Det er en ære å være her og ta imot Sakharov-prisen på hans vegne. Jeg er glad for muligheten til å fortelle hans historie når han ikke kan fortelle den selv. Jeg vet ikke hvor faren min er. Sist gang familien fikk vite noe om ham var i 2017, sa Jewher Ilham.

Ilham Tohti er økonomiprofessor og drev tidligere et nettsted som tok opp uigurspørsmål og forholdet mellom den muslimske minoriteten og majoritetsbefolkningen i Kina. Han har kritisert Kinas politikk overfor uigurene i provinsen Xinjiang og ble i 2014 dømt til livstidsfengsel for separatisme. Rettssaken varte i to dager, og dommen ble sterkt kritisert av en rekke vestlige regjeringer.

annonse

Sakharov-prisen er EU-parlamentets menneskerettspris og er på 50.000 euro. Den ble overrakt av parlamentspresident David Sassoli.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon