Selskapet Pacific Gas and Electric (PG&E) er pålagt å betale 15 milliarder kroner å ha bidratt til de dødelige skogbrannene i California i 2017 og 2018. Et forlik med ofrene på 120 milliarder kroner er derimot avvist av guvernøren i delstaten, og strømselskapet må tilbake til forhandlingsbordet for å løse den tvisten. Arkivfoto: Mike Eliason / Santa Barbara County Fire Department via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Selskapet Pacific Gas and Electric (PG&E) er pålagt å betale 15 milliarder kroner for å ha bidratt til de dødelige skogbrannene i California i 2017 og 2018.

Ødelagte strømledninger fra PG&E startet fjorårets såkalte Camp Fire nord i California, den dødeligste i statens moderne historie. Mer enn hundre personer døde i brannene i 2017 og i 2018.

Forliket med myndighetene innebærer at selskapet må betale for skadene etter skogbrannene, brannslokkingsarbeidet og vedlikeholdet av det elektriske utstyret som forårsaket brannene.

annonse

I henhold til avtalen kan ikke PG&E føre kostnadene videre over på kundene.

Tidligere denne måneden ble PG&E enige med brannofre om en erstatning på 120 milliarder kroner for skader på mer enn tusen boliger.

Skadene ble estimert til å koste om lag 30 milliarder amerikanske dollar, drøyt 274 milliarder norske kroner, men PG&E sa at det ville gå konkurs dersom selskapet ble dømt til å betale ut en slik sum. I stedet fikk selskapet konkursbeskyttelse mens et utkast til et realistisk forlik ble laget.

Guvernør Gavin Newsom i California, som må godkjenne planen, avviser forliket og kaller det sørgelig lite. Han påpeker i et brev til PG&E at delstaten jobber videre med å gi skogbrannofrene en rettferdig behandling, ikke de økonomiske interessene på Wall Street.

annonse

Manglende utstyr, trestolper og uryddige strømgater med kratt får skylden for å ha startet brannene. PG&E har blitt anklaget for å sette profitt framfor sikkerhet.

Forliket må fremdeles gjennom flere vurderinger før det blir godkjent.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon