Terje Rød-Larsen tilhørte eliten i Arbeiderpartiet. Her med Jens Stoltenberg i forbindelse med Torbjørn Jaglands 50-årsdag i 2001. Alle tre skaffet seg høyt betalte stillinger internasjonalt. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
annonse
annonse

UD-fredsmegler og tidligere statsråd for Ap, Terje Rød-Larsen, stiftet og ble selv president i tankesmien International Peace Institute (IPI) med hovedkvarter i New York på 2000-tallet. 

Norsk UD har sponset IPI med hele 130 millioner kroner. En god del av det har havnet i Rød-Larsens lommer. For lønn og frynsegoder er nokså rause, ifølge Dagens Næringsliv (DN):

«For Rød-Larsen har en rekke goder fulgt med stillingen, inkludert lønn på flere millioner kroner i året, en leilighet han disponerte i New York i flere år og en spesialforestilling av et teaterstykke der han selv var hovedperson.»

annonse

Leiligheten det er snakk om kostet 13 millioner kroner, betalt av IPI men disponert av Rød-Larsen i perioden 2010 til 2017.

«Kommunikasjonsavdelingen har ikke svart på om Rød-Larsen betalte noe for å bo der, eller om IPI har dekket alle kostnader. Rød-Larsen har ikke besvart DNs henvendelse om saken,» skriver avisen.

Bindinger til dømt sexforbryter

annonse

Daværende kasserer i IPI var milliardæren Mort Zuckerman, som nå omtales som styreleder emeritius i IPI. Han signerte avtalen om leilighetskjøpet. Zuckerman har nær tilknytning til den dømte sexforbryteren Jeffrey Epstein, skriver DN:

«Zuckerman investerte på midten av 2000-tallet i bladet Radar, sammen med sexforbryteren Jeffrey Epstein. Han trakk seg ut noe tid før det ble kjent at Epstein var under etterforskning for seksuelle overgrep, men har aldri uttalt seg om hvorfor.»

Tidligere har Resett skrevet hvordan IPI mottok støtte fra Epstein i 2016 og 2017, flere år etter at han ble dømt for seksuelle overgrep i 2008.

«Rød-Larsens IPI fikk over dobbelt så mye som prestisjefulle Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 2017. Den ansvarlige på MIT trakk seg i september da støtten fra Epstein ble kjent, blant annet fordi den hadde vært skjult.»

Les også: Terje Rød-Larsens stiftelse holdt skjult at de ble støttet av Jeffrey Epstein

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik unngikk å involvere seg med Epstein ved hjelp av et enkelt søk på Google:

– Det sto jo rett og slett at han var dømt og hadde sittet i fengsel for overgrep mot unge jenter, ikke bare en, men mange, sa Bondevik til DN i november 2019.

Godt betalt

annonse

Grunnlønnen til Rød-Larsen var omlag 4,6 millioner kroner i 2018, skriver DN. Men norske ligningstall viser en inntekt på 7,6 millioner kroner samme år. IPI har gjennom årene mottatt 130 millioner kroner i støtte fra norsk UD.

11. desember fortalte DN om hvordan Geir O. Pedersen som ekspedisjonssjef i UD ga 36 millioner kroner til IPI, som ledes av vennen Terje Rød-Larsen. «Alt dette kan tale for inhabilitet», skrev UD om bindingene, men Pedersen bestemte selv at han var habil.

Rød-Larsen er gift med FN-ambassadør Mona Juul, som bor i den norske residensen i New York, kjøpt for 87 millioner kroner. Hverken Juul eller Rød-Larsen har besvart DNs henvendelser.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon