PSTs lokaler i Nydalen i Oslo. Vegard Grøtt / NTB scanpix
annonse
PST vurderer det som mulig at det vil bli forsøkt gjennomført et høyreekstremt terrorangrep i Norge i 2020, skriver de i en ny oppdatering torsdag. Antallet personer i Norge som uttrykker støtte til høyreekstreme terroraksjoner og terrorister, har også økt.
annonse

– Trusselen fra høyreekstreme i Norge utviklet seg i negativ retning i løpet av 2019, heter det.

PST skriver videre at voldstrusselen fra høyreekstreme primært vil komme fra enkeltpersoner som er «uten direkte tilknytning til etablerte ekstreme grupper, men som bruker høyreekstrem ideologi for å rettferdiggjøre angrep.»

Det heter at et eventuelt terrorangrep sannsynligvis vil rettes mot «samlingssteder for muslimer eller ikke-vestlige innvandrere. Målet med slik terrorhandling, vil være å drepe og skade flest mulig. Høyreekstreme terrorhandlinger kan også rettes mot norske myndigheter, og politikere som oppfattes å legge til rette for innvandring og at norsk levesett og kultur ødelegges.»

annonse

Skytevåpen, improviserte eksplosiver og kjøretøy er de mest sannsynlige midlene som vil bli benyttet ved et eventuelt angrep.

Innfører vakthold i moské

– Målet med en slik terrorhandling vil være å drepe og skade flest mulig, heter det.

Bergen moské innfører vakthold under fredagsbønnen etter den nye terrorvurderingen, ifølge Bergens Tidende.

annonse

– Under fredagsbønnen vil vi ha et par stykker som kan holde vakt utenfor moskeen. Styret vil samles for å diskutere ytterlige tiltak, sier styreleder Badreddine Maizi i moskeen.

På en vanlig fredagsbønn kommer opptil 700 muslimer til moskeen i Bergen, ifølge Maizi.

– Dersom det skjer et væpnet angrep, er det jo lite ubevæpnede vakter kan gjøre. Men de kan i det minste varsle, sier han.

Dobling av angrep

PST oppjusterte trusselvurderingen for høyreekstrem terror i september. Da viste de til at terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand 15. mars ville inspirere til flere høyreekstreme angrep i Vesten det kommende året, skriver NTB.

I 2018 ble det gjennomført sju høyreekstreme terrorangrep.

Så langt i 2019 er antallet mer enn doblet, til 16 gjennomførte angrep.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon