Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
annonse

Sverigedemokraterna (SD) er for første gang Sveriges største parti i SVTs valgmåling, med 24 prosent, like foran Socialdemokraterna på andreplass.

Socialdemokraterna går ned 2,3 prosentpoeng og får 23,7 prosents oppslutning. De er dermed 0,3 prosent bak partileder Jimmie Åkessons høyrepopulistiske parti.

– Sverigedemokraterna er det eneste partiet som ikke har hatt makten, direkte eller indirekte, og oppfattes derfor av mange som det eneste opposisjonsalternativet, sier administrerende direktør Torbjörn Sjöström ved Novus, som utarbeidet målingen i samarbeid med SVT.

annonse

Avstanden mellom de to partiene er innenfor feilmarginen. Sverigedemokraterna har også toppet Aftonbladet/Demoskops måling to måneder på rad.

Statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna mister først og fremst velgere til dem som sier de ikke ville stemt om det var valg i dag, men også til både SD og konservative Moderaterna.

Sverigedemokraterna tar flest velgere fra Moderaterna, men også fra Kristdemokraterna og Socialdemokraterna.

annonse

Vänsterpartiet fortsetter å øke med 0,6 prosentpoeng, opp til 9,9 prosent.

Löfven leder en mindretallsregjering, men har støtte fra et flertall i riksdagen. Dagens regjeringssituasjon er en konsekvens av at ingen av de etablerte partiene vil inngå noen form for samarbeid med Sverigedemokraterna.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse