Representantenes hus stemte onsdag kveld lokal tid for å stille president Donald Trump for riksrett. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

VG, NRK og NTB mener riksrettsaken mot Trump er «historisk» – hva mener de egentlig med det? Tilsynelatende er prosessen mot Donald Trump slående lik den første riksrettssaken mot en sittende amerikansk president.

I likhet med  Trumpfiendtlige amerikanske medier, mener VG, NRK og NTB at riksrettsaken mot USAs president Donald Trump er «historisk». 

Språkbruken er slående lik hvordan store engelskspråklige medier som Politico og Reuters omtaler saken, selv om norske journalister bedyrer at de skal være objektive og ikke tar stilling til hvem som bør styre landet mange regner som vår viktigste alliert.

annonse

På kommentarplass følger VGs utenrikskommentator Per Olav Ødegaard opp. Han klarer ikke legge skjul på sine antipatier for USAs folkevalgte president, som har blitt seks prosent mer populær blant velgerne siden riksrettprosessen startet. 

Les også: Demokratene som ropte «ulv, ulv!»

«Trump skrev seg i natt inn i historiebøkene ved å bli den tredje president som stilles for riksrett. Han blir høyst sannsynlig frikjent i Senatet etter nyttår. Men prisen er et splittet folk og et politisk system i krise. Og riksrett vil alltid hefte ved Trump som en skamplett fra hans tid i Det hvite hus.»

Som Joel B. Pollak hos Breitbart spør: Hva er egentlig så historisk med riksrettsaken?

Tilsynelatende er prosessen nemlig slående lik den første riksrettsaken mot en sittende amerikansk president, Andrew Johnson som ble president.

Wikipedia omtaler dette slik:

«Den 24 februar 1868 vedtok Representantenes Hus å ta ut riksrettstiltale mot ham, men han ble frikjent med én stemmes overvekt i Senatet. Han er den første av hittil tre presidenter som har blitt stilt for riksrett. De andre har vært Bill Clinton[7] og Donald Trump

Tilsynelatende er dette relativt likt det alle venter vil bli utfallet av saken mot Trump. Som ventet ble det natt til torsdag norsk tid et flertall i Representantenes hus for å stille presidenten for riksrett, noe som han etter alle solemerker vil bli frikjent for i Senatet, der Republikanerne sitter med majoriteten. 

Så hva er historisk?

Les også: Det er «sumpen» som nå stiller Trump for riksrett

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon