En tilhenger av Assange demonstrerer utenfor rettslokalet i Westminster der WikiLeaks-grunnleggeren fredag forklarte på video for en spansk rett. Foto: AP/NTB scanpix
annonse
annonse

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange avga fredag vitnemål i en sak han har reist mot et spansk sikkerhetsfirma.

Assange hevder at det private spanske firmaet overvåket ham mens han satt innesperret i den ecuadorianske ambassaden i London. Saken behandles av en domstol i Madrid, og Assange forklarte seg per videokonferanse fra et rettslokale i Westminster.

Domstolen i Madrid etterforsker hvorvidt selskapet Undercover Global Ltd, som hadde ansvaret for sikkerheten ved ambassaden, også spionerte på Assange og sendte opplysninger til USA.

annonse
Utlevering

Saken er viktig for Assange (48) i hans bestrebelser på å unngå utlevering til USA, der han vil bli stilt for retten for å ha lekket hundretusener av hemmelige dokumenter av militær og diplomatisk art i 2010. Hele 18 tiltalepunkter er utferdiget mot ham.

Assanges advokater hevder at det spanske sikkerhetsselskapet på oppdrag fra USA har krenket hans rettigheter i et «massivt omfang» og brutt den fortrolighet som skal være mellom advokat og klient. Advokatene hevder at selskapet via mikrofoner og all slags elektronisk utstyr avlyttet og filmet Assange og alle som kom i nærheten av ham. Alt materialet skal angivelig ha havnet i USA.

Assanges forsvarere sier de sitter på mengder av bevis og at de vil dokumentere sine påstander gjennom data fra sikkerhetsselskapet og beskyttede vitner som tidligere har vært ansatt i selskapet.

Mikrofoner overalt
annonse

Undercover Global hadde angivelig plassert mikrofoner nesten overalt, blant annet under et brannslokkingsapparat og på kvinnetoalettet, der Assange ofte snakket med besøkende av frykt for å bli filmet og spionert på.

Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i 2012 for å unnslippe en utleveringsbegjæring fra Sverige i en overgrepssak mot to kvinner. Denne saken ble henlagt i forrige måned. Regjeringen i Quito kastet ham ut i april i år, og han ble arrestert av britisk politi for å ha brutt sine kausjonsforpliktelser ved å gå inn i ambassaden.

Assange soner en dom på 50 uker i et fengsel i London.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon