Illustrasjonsfoto: Ray Tang/REX.
annonse
annonse

I et klasserom ved en svensk skole ble jentene forvist bakerst i klasserommet, før elevene ble tvunget til å be til Allah på arabisk, på matter vendt mot Mekka.

En forelder med barn på Bjurbäck skole i Emmaboda i Sverige har sendt brev til kommunen, der han uttrykker sinne over at hans døtre i femte klasse hadde deltatt i en religionstime, der de hadde blitt tvunget til å ligge på bønnematter rettet mot Mekka i Saudi-Arabia, og tilbe Allah på arabisk. I tillegg ble de forvist til klasserommets bakre del.

I brevet til kommunen fortelles det at jentene var nødt til å være bakerst i rommet, og pappaen, som heter Markus, spør også om man kommer til å gjøre lignende «rollespill» i kristendommen.

annonse

I et opptak Samhällsnytt har tatt del i bekrefter kommunens skolesjef Lennart O. Werner at seansen i femte klasse på Bjurbäck har eid rom slik Markus’ døtre har fortalt.

Les også: Noen svenske skoler tvinger barn til å gå med slør: – Vi prioriterer alltid foreldrenes ønsker

Eid

annonse

Barna skulle etter sigende feire den muslimske høytiden Eid-al-fitr. Markus’ døtre har fortalt ham at de skulle vende seg mot Kaba, en bygning i Mekka, muslimenes viktigste helligdom. 

– Jeg ble naturligvis bestyrtet over å få høre det. At skolen, i skoletiden, velger å dele opp barna etter kjønn. At etter det å sette dem lengt bak i klasserommet er så… helt galt. For å ta knebøy på en matte og be mot Mekka. Alt mens en morsmålslærer resiterer Koranen, forteller Markus til Samhällsnytt.

– Det strider mot alt som står i skoleplanen, slik jeg tolker det. 

Rektor ved skolen skal selv ha avfeiet kritikken, nettopp ved å si at dette var et «rollespill».

– Jeg har begjært at rektor skal få en «time out» under utredningstiden. Jeg har selvsagt anmeldt skolen, da jeg ikke tror at de har fulgt loven. Jeg er helt overbevist om at de kommer til å få be om unnskyldning og forklare seg, sier Markus.

Ulovlig

annonse

I Europakonvensjonens artikkel 9 står det blant annet følgende:

«Enhvers frihet til å utøve sin religion og tro må kun underkastes slike innskrenkninger, som er angitt i lov og som er nødvendige i et demokratisk samfunn med hensyn til den allmenne sikkerheten, opprettholdelsen av allmen orden, vern av helse eller moral eller av andre personers frihet og rettigheter».

Aktiviteten som inneholdt tvang til muslimsk bønn strider mot religionsfriheten slik den er fastsatt som menneskerett.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon