Den polske regjeringens justispolitikk og behandling av dommerne har utløst store folkelige protestaksjoner. Foto: AP/NTB scanpix
annonse
annonse

Underhuset i den polske nasjonalforsamlingen har vedtatt et omstridt lovforslag som kan føre til at dommere blir oppsagt hvis de motsetter seg regjeringen.

Forslaget blir sterkt kritisert av EU og føyer seg inn i rekken av saker som skaper strid på området justis og rettsvesen. Lov og rettferdighet-partiet, som sitter med regjeringsmakten, fikk flertall etter to dagers opphetet debatt.

Men forslaget må godtas i andrekammeret, der opposisjonen har flertall. Her kan representantene legge fram endringsforslag eller avvise hele forlaget. Det går da tilbake til underhuset Sejmen som så har det avgjørende ord.

annonse

Så langt er alle forsøk fra opposisjonen på å få endret forslaget blitt avvist av regjeringspartiet, til tross økende internasjonal kritikk.

EUs justiskommissær Vera Jourova uttrykker i et brev kommisjonens uro over dommerstandens uavhengighet i Polen og ber om at lovforslaget blir trukket. Jourova oppfordrer polske myndigheter til å rådføre seg med den såkalte Venezia-kommisjonen, EU fremste ekspertorgan i konstitusjonelle spørsmål.

Kommisjonen har allerede stevnet Polen for EU-domstolen i flere saker som relaterer seg til et uavhengig rettsvesen og dommernes stilling i samfunnet.

annonse

Så langt møter innvendingene fra EU liten forståelse i Warszawa. Regjeringstalsmann Pjotr Müller sier at Jourovas brev bygger på misforståelser og mangel på opplysninger om hva som faktisk skjer i Polen.

Han mener at kommisjonen snarere bør se på praksisen i land som Tyskland og Tsjekkia, der politikere, ifølge det polske regjeringspartiet, blander seg mye mer inn i rettsapparatets virksomhet enn i Polen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon