Skip og ubåter fra den russiske marinen i Severomorsk, Russland. 31. juli, 2016. Foto: REUTERS/Stringer
annonse
annonse

Den amerikanske marinen har opplevd en merkbar økning i russisk ubåtaktivitet, som gir nye utfordringer for Vesten, ifølge amerikansk toppadmiral.

Miltary.com melder at sjefen for den amerikanske marinen i Europa og Afrika, admiral James Foggo, bekymrer seg for en stadig mer slagkraftig russisk ubåtflåte, som kan brukes til å utfordre USA og NATO-alliansen på en asymmetrisk måte.

– Dette har vært et av de travleste årene jeg kan huske, og jeg har gjort dette siden 1983. Russerne fortsetter å sette store ressurser inn i deres undersjøiske kapasiteter, sa Foggo på en pressekonferanse på torsdag.

annonse

Mer aktivitet

Russland holdt i høst en stor ubåtøvelse i Atlanterhavet, i et omfang som ikke har blitt sett siden Den kalde krigen. Målet var å sende minst åtte atomdrevne ubåter så langt ut i Nord-Atlanteren som mulig, uten å bli oppdaget av NATO-styrker.

Les også: Trump vil prioritere å få «superhangarskipet» USS Gerald R. Ford operasjonelt

annonse

–  Vi ser en økning i undersjøisk aktivitet fra den russiske marinen som vi ikke har sett på lenge, presiserte Foggo.

Ubåtteknologi

Foggo har i årevis advart om fremskrittene som russerne har gjort i ubåtteknologi. Russlands nye generasjoner av ubåter er utmerkede fartøy – stillegående og veldig vanskelige å oppdage. USAs undersjøiske overlegenhet skal være under press, ifølge admiralen.

– USA har fortsatt et undersjøisk konkurransefortrinn, men mer forskning og utvikling er nødvendig for å opprettholde styrkeforholdet, sa han.

Militærøvelser

Foggo la til at regelmessige militærøvelser mellom NATO-landene er viktig for å opprettholde den undersjøiske overlegenheten vis-à-vis Russland.

annonse

I denne sammenhengen, øvde over 2000 soldater fra 10 NATO land på å jakte på russiske ubåter langs norskekysten i fjor, under NATO-øvelsen «Trident Juncture».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon