Malasias statsminister Mahathir Mohamad, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani i Kuala Lumpur, Malaysia 19. desember 2019. Foto: Reuters.
annonse
annonse

Flere muslimske nasjoner vurderer å opprette en gulldinar, for å beskytte seg mot eventuelle økonomiske straffetiltak knyttet til det dollar-dominerte internasjonale handelssystemet.

Press TV melder at den malaysiske statsministeren, Mahathir Mohamad, sier at Iran, Malaysia, Tyrkia og Qatar diskuterer muligheten til å opprette en gulldinar, som en måte for å beskytte seg mot eventuelle fremtidige økonomiske sanksjoner.

Mohamad kom med kommentarene under toppmøtet for Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur på lørdag.

annonse

Sårbarhet

Under møtet berømmet den malaysiske statsministeren Iran og Qatar for å være uavhengige og i stand til å stå på egne ben, til tross for flere økonomiske sanksjoner og embargoer.

Mohamad la til at slike sanksjoner ikke bare berører Iran og Qatar, men også andre land. Han mener derfor at det er viktig for den muslimske verden å kunne stå på egne bein for å takle fremtidige trusler.

Les også: Demonstrasjonene i Libanon og Irak: Iranske interesser under press

annonse

– Når verden er vitne til nasjoner som tar ensidige avgjørelser om å innføre slike straffetiltak, må Malaysia og andre nasjoner alltid huske på at slikt kan pålegges hvem som helst av oss, sa han.

– Jeg har foreslått at vi nok en gang ser på muligheten om å handle med gulldinar og gjøre byttehandel mellom oss. Vi ser alvorlig på dette og håper at vi kan finne en mekanisme som kan implementere det, la han til.

Alternativ til dollar

Den malaysiske statsministeren sa også at han hadde foreslått et alternativ til den amerikanske dollaren for handel mellom islamske land for lenge siden, men la til at innsatsen hadde blitt hindret av det han kalte «verdensmaktene».

Forslaget hans om en alternativ valuta er ikke det første, ettersom Malaysia presset på for bruk av gulldinar for handel mellom muslimske nasjoner i 2002.

annonse

Tidligere har Irans president, Hassan Rouhani, foreslått bruk av cryptovaluta som et alternativ til den amerikanske dollaren for å handle mellom muslimske nasjoner.

Boikott

Arrangementet, som blant annet ble boikottet av Saudi-Arabia, har blitt kritisert for å undergrave OIC, som representerer 57 muslimske majoritetsnasjoner og organisasjoner.

Malaysia sa at alle OIC-medlemmene hadde blitt invitert til toppmøtet i Kuala Lumpur, men også at bare rundt 20 dukket opp.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon