Illustrasjonsbilde. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
annonse
annonse

Monarki passer dårlig inn i dagens Norge. At en opphøyde og privilegert stilling som Konge eller Dronning, såkalt statsoverhode, skall gå i arv, er ikke forenlig med nåtidens samfunn.

Det oppleves som at Kongen og Kronprinsens hovedoppgaver er å utføre seremonielle handlinger, i forbindelse med storting, statsråd, statsbesøk osv.

For å få utført disse oppgavene, krever Kongehuset en organisasjon med ca. tohundre ansatte personer.

annonse

Les også: Er det lov å frykte fremtiden?

Ifølge mediene koster Monarkiet den Norske stat årlig ca. fem hundre mill. ca., tre hundre mill. for HMK Garde og ca. femti mill. for Kongeskipet.

Vi har tidligere sett at to vanlige pene unge damer, har fått oppmerksomheten til en Kronprins, det har utviklet seg til forlovelse og storslått bryllup. Damene får tittelen Deres Kongelige Høyhet Kronprinsessen og senere Deres Kongelige Høyhet Dronningen. Alle offentlige bygninger skal flagge på deres fødselsdag.

annonse

Det er nesten noe eventyraktig over det hele.

Medlemmene av Kongefamilien får mye oppmerksomhet av mediene. Det de foretar seg synes å være godt stoff. De prøver å kombinere sin status med privatliv. Som vi har sett tilfeller av, kan det være vanskelig.

Å delta i selektive forsamlinger, med et tilsnitt av glamour, synes også å være en trend.

Det har også vært tilfeller der noen i Kongefamilien, bruker sin status til å prøve seg i kunsten. Det være seg malerkunst eller forfatterskap

Om 30-35 år kan vi ha en Dronning som Statsoverhode. Hun vil ha en halvbror, på morsiden, med fornavn og etternavn, ute blant folket. Et ganske spesielt forhold.

Det kan virke som at det «Royale» blir noe «fortynnet».

annonse

Les også: Ytringsfriheten er hellig!

Som vi har sett av diverse opinionsmålinger i årenes løp, mener mange at det hadde passet bedre for Norge om landet hadde vært Republikk. Med valg av President hvert 4., 5. eller 6. år, maks. to perioder.

Det er lite sannsynlig at Regjering og Storting vil gå inn for å avvikle Monarkiet, for så å etablere Norge som Republikk. Historien viser at det må dramatiske hendelser til for at et lands Monarki skal bli avviklet.

Det som kanskje kunne vurderes var å forenkle og skalere ned Kongehusets virksomhet og bare konsentrere seg om det seremonielle.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon