Foto: Pixabay
annonse
annonse

Det er kommet sterke reaksjoner mot en skole i Kristiansund etter at de bestemt seg for å droppe «Deilig er jorden» på skoleavslutningen. Ledelsen mener teksten er forkynnende.

Det var avisen Tidens Krav som først skrev om den uvanlige besultningen fra Øya Skole i Surnadal.

Rektor Kåre Herrem uttalte til lokalavisen at han har valgt å droppe sangen «Deilig er jorden» for blant annet å ta hensyn til de med minoritetsbakgrunn.

annonse

– Det er på grunn av sangens forkynnende innhold. Øye er en flerkulturell skole med elever fra cirka ti nasjoner og med bakgrunn fra flere religioner. Vi har derfor ut fra en inkluderingstanke bestemt at vi kutter «Deilig er jorden» fra programmet i år, sa Herrem til Tidens krav.

Herrem har også blitt intervjuet av VG der han viser til veileder fra Utdanningsdirektoratet der det heter at «skoleavslutninger skal være inkluderende og legges slik at alle elever kan delta.»

– Dere mener «Deilig er jorden» er forkynnende?, spurte VGs journalist.

annonse

– Det er en salme, det er så enkelt som det, svarte Herrem.

– Trist!

På sosiale medier og i VGs kommentarfelt får skolen i Surnadal og rektor Kåre Herrem massiv kritikk.

– Trist! Å respektere andre sin religion betyr ikke at man forkaster sin egen. Ja, forkaste sin kultur. Kun et fordekt forsøk på å motarbeide kristendommen. Det sies at dette ikke har noe med våre innvandrere sin religion, islam å gjøre. Nei, for da hadde det faktisk vært snikislamisering, skriver en person i kommentarfeltet.

Andre gir skylden på Humanetikerne.

– Humanistene slår til igjen. De har jobbet på spreng for å avskaffe alt som har med julen å gjøre siden syttitallet.

Nyheten om at skoleelever ikke får synge «Deilig er jorden» kommer kun få uker etter at det ble kjent at en skole i Telemark nektet sine elever å bruke ordet «jul» når de omtaler julemat og juleball.

Også der kom det sterke reaksjoner, og Resetts omtale av saken fikk over 16 000 delinger på Facebook.

annonse

Importerer kulturkrig

Resetts reaksjonssjef Lars Akerhaug mener mediaeliten bør ta en del av skylda for at kristne tradisjoner er under press.

– I utgangspunktet har jeg alltid ment at de som er bekymret for at våre kristne tradisjoner er iferd med å forsvinne har overdrevet. Men etter å ha lest medieelitens kommentarer de siste ukene, har jeg blitt mer i tvil.

– Det hjelper heller ikke at det kan virke som man i mediehusene og blant kultureliten er samstemte om at norsk kultur overhodet ikke er under press, mens det kan virke som mange vanlige mennesker opplever det annerledes. Det tyder hvert fall delingstall på sosiale medier på. Det er hvert fall nokså klart hvem det er som importerer kulturkrigen til Norge, skrev Akerhaug i en kommentar for noen uker siden.

Er kristne juletradisjoner under angrep? Skriv din mening i kommentarfeltet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon