Flammene sluker en bygning i Bilpin i New South Wales i Australia. Brannmannskaper kjemper mot over 200 branner i fire av Australias delstater. Foto: Dan Himbrechts / AAP Images via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En presset statsminister Scott Morrison beklaget søndag for å ha prioritert en ferietur til Hawaii mens skogbranner førte til unntakstilstand i Australia.

Statsministeren avsluttet ferien tidligere enn planlagt etter å ha blitt kraftig kritisert for å prioritere ferie mens rekordvarme og enorme skog- og krattbranner herjer i Australia. Morrison sier han forstår kritikken.

– Jeg beklager til dem som ble opprørt, sa Morrison på en pressekonferanse søndag morgen.

annonse

– Jeg forstår at folk blir opprørt av å vite at jeg var på ferie med min familie mens deres egne familier gikk gjennom store påkjenninger.

I etterpåklokskapens lys hadde han gjort ting annerledes, innrømmer statsministeren, som søndag besøkte brannmannskaper i delstaten New South Wales (NSW).

Kraftig kritisert

Nyheten om ferien førte til demonstrasjoner og kritikk i sosiale medier. Emneknaggene #WhereTheBloodyHellAreYa?, #WheresScotty og #Morrisonfires er mye brukt i Australia denne uken.

Det har også vært flere protester utenfor Morrisons bolig i Sydney.

Statsministerens kontor har også blitt kritisert for å nekte å bekrefte hvor Morrison var.

Ingen endring i miljøpolitikken

På pressekonferansen ble Morrison konfrontert med spørsmål om klimaendringer. Den konservative statsministerens regjering har fått kritikk for å ikke ta klima på alvor.

– Det er ingen argumenter for koblingen mellom global oppvarming og værhendelser rundt om i verden, sa Morrison, som påpekte at brannene ikke kommer til å endre miljøpolitikken til regjeringen.

Skogbrannsesongen startet tidligere enn vanlig i år. Tørke øst i Australia har forverret forholdene.

Rekordvarme og ødeleggelser

Denne uken opplevde Australia den varmeste dagen noen gang målt. Gjennomsnittstemperaturen ble målt til 41,9 grader av det meteorologiske instituttet på onsdag og til 41,0 grader på torsdag.

annonse

Mer enn 800 hjem har blitt ødelagt bare i New South Wales, og brannene har nådd utkanten av Sydney. Flere ganger den siste tiden har storbyen vært innhyllet i røyk fra skogbrannene.

Søndag kom meldingen om at en landsbyen Balmoral i NSW så godt som er utslettet.

– Ødeleggelsene er sjokkerende. Vi har fått de nedslående nyheter om at det ikke er så mye igjen av byen, sier delstatsminister Gladys Berejiklian i NSW.

Flere tusen brannmannskaper kjemper mot de over 200 aktive brannene i fire av Australias delstater.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon