Priti Patel er innenriksminister, og hun har minoritetsbakgrunn. Men siden hun er konservativ er hun ikke "godkjent" som representant for minoritetene i UK. REUTERS/Hannah McKay
annonse
annonse

– Boris Johnsons nye regjering har blitt kalt en regjering for det moderne Storbritannia – en omskrivning for «ikke-hvit».

Slik innledet Kehinde Andrews en artikkel i The Guardian. Artikkelen er fra i sommer, men jeg ble gjort oppmerksom på den nylig. Den er minst like aktuell noen måneder senere.

Andrews hevder at selv om minoriteter av alle slag har fått plass i den nye regjeringen, hjelper det ikke. For Det konservative partiet har gjort en kardinalsynd: De har valgt konservative minoritetsrepresentanter, som Priti Patel, Sajid Javid og Alok Sherma.

annonse

– Selv om mangfoldet muligens får regjeringen til å se mer representativ ut for befolkningen i UK, må det ikke fjerne fokuset på alvorlige eksempler på rasisme i partiet og hos Johnson selv.

Les også: Forskningen fastslår: Mangfold gjør samfunnet mindre tillitsfullt 

Kehinde Andrews. Foto: S Meddle/ITV/Shutterstock

Andrews trekker frem saken hvor Johnson sammenlignet muslimske kvinner i burka med postkasser og bankranere. Han klager på at 97 prosent av medlemmene i Det konservative partiet er hvite, og har en gjennomsnittsalder på 57 år. Men han gir ikke Johnson noe kred for den voldsomme skjevheten som regjeringen da representerer. Hvis bare 3 prosent av partiets medlemmer kan defineres som minoriteter eller ikke-hvite, er disse i så fall kraftig overrepresentert i den nye regjeringen.

annonse

Andrews har en del eksempler på rasismen i Tory-partiet. Halvparten av medlemmene skal i en undersøkelse svart at islam er en generell trussel mot britisk levemåte. Kanskje ikke helt uforståelig med tanke på gjentatte terrorangrep og skandalene rundt de massive, systematiske voldtektene av sårbare engelske småjenter (grooming). Han nevner heller ikke at undersøkelsen er bestilt av de «antirasistiske» aktivistene i «Hope Not Hate».

Han peker også på varebilene med «Go home» påskrevet, men unnlater å nevne at teksten var rettet mot personer som oppholdt seg i landet ulovlig. Å ha en formening om hvem som oppholder seg i landet er altså rasistisk. Alt uten åpne grenser er, per definisjon, rasisme.

Riktignok nevner han også Windrush-skandalen, som var en reell skandale hvor britiske borgere feilaktig ble anholdt og utvist fra landet.

Identitetspolitikk

Men poenget er: Andrews mener tydeligvis at for å bli akseptert som minoritet, så holder det ikke med minoritetsbakgrunn. Man må også ha de riktige meningene, og de er selvsagt ikke konservative. Dette skriver Douglas Murray om i sin nye bok «Madness of Crowds»: Kanye West støtter Trump, han er derfor ikke lenger svart. Og hvis man er konservativ eller nasjonalist kan man ikke være homse, uansett hvor mange ganger man har sex med menn.

Andrews avskriver de nye regjeringsmedlemmene  som «rasemessig symbolisme» før de får startet opp i den nye jobben sin.

Det er den velkjente identitetspolitikken i all sin prakt. Mangfold er ønskelig hvis det gjelder å lære barna at det finnes 100 ulike kjønn, eller hvis det gjelder å fremheve sin egen undertrykkelse.

Les også: Identitetspolitikken: Et angrep på den vestlige frihetstanke

annonse

Men et mangfold av idéer er selvsagt uønsket. Individuelle rettigheter har ingen verdi, det er gruppens ensrettede kamp mot «undertrykkelsen» som gir livet mening.Som Andrews skriver avslutningsvis:

– En regjering full av mennesker med mørk hud, men iført Tory-masker, representerer det motsatte av rasemessig fremskritt.

Kehinde Andrews er professor i kvasifaget «black studies». Han mente i august 2019 at portretter av dronningen kunne være krenkende. Han har også skrevet om den systematiske rasismen ved britiske universiteter, og klaget over mangelen på verker med mørkhudede modeller på kunstmuseene.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon