Byen Saraqeb i Idlib ble angrepet fra lufte lørdag. Titusenvis av mennesker er ifølge FN drevet på flukt som følge av en opptrapping av luftkrigen i opprørernes siste bastion siden 16. desember. Foto: Ghaith al-Sayed / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USAs utenriksminister Mike Pompeo kaller Kina og Russlands veto i FNs sikkerhetsråd mot en nødhjelpsplan for Syria for skammelig.

Planen skulle sikre leveranser av kritisk humanitær hjelp til millioner av mennesker i Syria.

– Til Russland og Kina, som har valgt å ta et politisk standpunkt ved å motsette seg denne resolusjonen, dere har blod på hendene deres, sier Pompeo i en pressemelding.

annonse

Siden 2014 har en resolusjon i Sikkerhetsrådet gjort FN i stand til å sende nødhjelp inn i deler av landet som ikke kontrolleres av Syrias president Bashar al-Assad. Forsyningene har kommet via fire grenseoverganger, og nødhjelpen er gitt til syrere i hovedsakelig opprørskontrollerte områder.

De 13 øvrige medlemslandene stemte for resolusjonsforslaget, som ville ha forlenget leveranser av nødhjelp til Syria i ytterligere ett år.

Det nåværende mandatet utløper 10. januar, og Sikkerhetsrådet har nå tre uker på seg til å bli enige.

– USA vil fortsatt jobbe for at de stemmeløse, de som sulter, de foreldreløse og for at flyktninger får den humanitær hjelpen de trenger for å overleve, sa Pompeo.

annonse

Titusenvis av mennesker er ifølge FN drevet på flukt som følge av en opptrapping av luftkrigen i Idlib, opprørernes siste bastion, siden 16. desember.

Russland og Kina la i rådet også fram sitt eget forslag. Det gikk ut på å holde bare to grenseoverganger åpne. Ingen land la ned veto mot dette resolusjonsforslaget, men det fikk ikke de nødvendige ni stemmene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon