Røde julekuler og knoppskyting i Moskva - men ingen snø. I desember har temperaturene ligget rundt ti grader over normalen. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Vinter i Moskva betyr vanligvis mye snø og temperaturer godt under frysepunktet. Men i år er det annerledes.

De siste ukene har termometrene vist rundt fire plussgrader, og i julehøytiden kan temperaturene stige enda mer. Normalen er seks minusgrader eller kaldere. Desember har dermed i snitt vært ti grader varmere enn normalt, ifølge Russlands meteorologiske institutt Rosgidromet.

Snøen er ikke å finne noen steder, og alle byens skianlegg holder stengt i juletida. I stedet har trær og busker i den russiske hovedstaden begynt å skyte knopper, mange måneder for tidlig.

annonse
Varmeste på 150 år

– Jeg har aldri sett dette før, sier sjefgartner Anton Dubenjuk ved den botaniske hagen til Moskva-universitetet. Der har rododendron og krokus allerede begynt å spire.

Pensjonist Svetlana Zolotukhina har derimot ingenting imot den milde vinteren.

– Jeg liker dette været, det er en normal, europeisk vinter, sier hun.

Ifølge det russiske meteorologiske instituttet er 2019 det varmeste årets Moskva har opplevd siden målingene startet for rundt 150 år siden.

annonse

Anatolij Tsjiganov ved instituttet er likevel tilbakeholden med å si at klimaendringene er årsaken, men sier at de høye temperaturene kan skyldes sykloner som kommer inn fra Atlanteren.

Putin: – Alvorlig

President Vladimir Putin har tidligere vært motvillig mot å se noen sammenheng mellom menneskelig aktivitet og global oppvarming. Men på sin årlige pressekonferanse tidligere denne måneden advarte han mot at den globale oppvarmingen skjer dobbelt så fort i Russland enn i resten av verden.

Det fører blant annet til flere flommer og skogbranner.

– For landet vårt er denne prosessen svært alvorlig, fastslo presidenten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon