Er Sverige i ferd med å dø ut som nasjon? Bildet er tatt etter terrorangrepet i Stockholm i april 2017. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix
annonse
annonse

Sverige er i ferd å gå igjennom en radikal demografisk forandring. Etniske svensker vil bli minoritet om kort tid, ifølge en økonom.

Rebecca Weidmo Uvell er en svensk siviløkonom, skribent og samfunnsdebattant. På sin blogg har hun nylig gått gjennom Sveriges demografiske forandringer i løpet av de siste tiårene.

Sverige gjennomgår det Uvell kaller en radikal forandring. Antall innbyggere i Sverige er nå 10.333.000. I 2002 var det 8.940.788. Altså har befolkningen økt med nesten 1,4 millioner på 17 år.

annonse

Bare i løpet av de siste to årene har befolkningen økt med hele 330.000. Antall etniske svensker øker imidlertid ikke. Hele økningen skyldes innvandring.

Les også: Aftenposten kaller den ubestridelige befolkningsutskiftingen i Vesten for en «konspirasjonsteori» (+)

«Andelen utenlandsfødte er selvsagt den store forklaringen. Det strømmer fortsatt inn både asylsøkere og familiemedlemmer, også familiemedlemmer til tidligere asylsøkere,» skriver Uvell.

annonse

Andelen som har to svenskfødte foreldre, og derfor regnes som etnisk svenske, har sunket fra 79 prosent i 2002 til 68 prosent i 2018.

Andelen etnisk svenske barn, 14 år eller yngre, er nå nede i 62 prosent. Og hvis man vil se hvordan fremtiden ser ut, er det viktig å forstå at etniske svensker har en langt høyere gjennomsnittsalder enn innvandrere. Slik er tallene for innbyggere som er opp til 44 år gamle:

  • Andel utenlandsfødte: 20,4 %
  • Andel svenskfødte med to foreldre som er født i utlandet: 9%
  • Andel svenskfødte med én forelder som født i utlandet: 9,3 %
  • Andel svenskfødte med to svenskfødte foreldre: 61 %

61 prosent i 2018 var definert som etnisk svenske. Og fortsatt gis det oppholdstillatelse til 122.000 utlendinger på et år.

Samtidig skrev SVT allerede i 2017 om at rekordmange svensker flytter ut av landet.

«For den eldre del av befolkningen er etniske svensker i stort flertall, og disse dør ut. Framtiden for våre barn kommer med dagens nivå på innvandringen til å bli en minoritet», konstaterer Uvell.

Les også: Innstramning på svensk: 122.000 nye oppholdstillatelser i 2019

Ikke hele historien

Tallene tar ikke hensyn til tredjegenerasjonsinnvandrere, som det er en god del av i Sverige. De tar heller ikke hensyn til utlendinger som oppholder seg ulovlig i landet. Ingen vet hvor mange disse er, men det kan dreie seg om flere hundre tusen personer.

annonse

873.000 mennesker har såkalt samordningsnummer, et slags fødselsnummer for blant annet de som ikke har fått oppholdstillatelse.

Kun en sjettedel av disse har rett til å oppholde seg i Sverige. Hvor mange av disse som befinner seg i Sverige er det ingen som vet. Svenske myndigheter har mistet kontrollen.

Ikke-registrerte eller papirløse står for 13 prosent av all registrert kriminalitet i Sverige.

Uvell avslutter:

«Hva skjer med et land der en majoritet av befolkningen ikke bare har utenlandsk bakgrunn, men som dessuten ikke betrakter seg selv som svenske? (…) Om det Sverige vi har i dag, med svenske tradisjoner, verdier, kulturuttrykk etc. skal beholdes til våre barnebarn må integrering være helt sentral i svensk politikk.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon