Resett-kommentator Maria Zähler i Jerusalem, Israel. Foto: Resett
annonse
annonse

Da er det endelig tid for å skrive julen inn igjen, og begynne å forberede seg på et nytt, spennende år. 

Kampen mot grenseløshet og venstreradikalisme vil åpenbart fortsette med uforminsket styrke. Under førjulstiden har vi sett mange eksempler på at våre tradisjoner sensureres eller blir stilt spørsmål ved, spesielt i skolen, der våre barn bruker mye av sin tid.

Sammenfallende tradisjoner er imidlertid avgjørende for å opprettholde sammenhengskraften i samfunnet vårt. Her er det altså ikke rom for å gi etter.

annonse

Vi feirer jul på litt forskjellig måter i vårt langstrakte land. Vi spiser forskjellige ting, og vi har våre særegne tradisjoner. Grunnene til at vi feirer jul kan også være mangefasetterte. Noen av de mer kristne blant oss er opptatt av Jesu fødsel og det kristne aspektet ved julen, som har vokst frem etter 1000 år med kristendom som bærende religion og kulturpåvirker. Vi feirer jul for å markere at vi går mot lysere tider, og for å skape hygge under en mørk og kald tid på året. 

Les også: God kjøpesenterjul!

Blandet opphav

annonse

Julen er tross alt en slags kompositt-høytid. Den var opprinnelig hedensk og ble feiret i forbindelse med vintersolvervet. Noen av juletradisjonene i Vesten er av hedensk opphav. Så har kristendommen satt sitt preg på høytiden, og i århundrene som fulgte har julen slik vi kjenner den i dag tatt form.

Noe som er felles for oss alle, i hele Norge og i andre vestlige land, er at vi helst kommer sammen i julen, og tar det rolig med våre nærmeste. Det kan være familien, de beste vennene eller naboene. Vi samles i takknemlighet, for å ta vare på de vi er glade i, for å lade opp og ta vare på hverandre. 

Ettertanke og takknemlighet

Mange av oss blir spesielt godt påminnet over hvor fantastisk godt vi har det. Julen i dagens Norge kan være litt dekadent. Det spares ikke på noe, aller minst mat og drikke. Det kan gi en bismak, når tankene svinner hen til alle de som ikke har noen å være sammen med, eller som ikke har et hjem å spise og sove i.

Derfor er det på sin plass å gi honnør til alle de som i dag ofrer litt av sin tid og stiller som frivillige for organisasjoner som bidrar til å gi flere som trenger det en litt triveligere jul, i selskap med andre. Det er dette frivillige grasrotsengasjementet for våre landsmenns ve og vel som ligger til grunn for det norske velferdsamfunnet. Det bør vi alle reflektere over.

Julen er en fantastisk høytid. Livet kan forandre seg mye på noen tiår, men julefeiringen består, og tradisjonene opprettholdes. Dette er en viktig kilde til livskraft i et samfunn. Vi kan forandre oss, men vi vil gjerne at noen ting skal være som før. Kontinuitet er en undervurdert egenskap, en enorm kilde til nostalgi og kulturell dannelse. 

Spenninger

Som en nasjon er vi ingenting uten vår kultur, og våre tradisjoner, om enn litt varierende, som binder oss sammen. Dette fundamentet for vårt gode samfunn er under press, av innvandringspolitikk, servile holdninger og venstreradikale lærere. For min del later jeg til å ha fått en ny tradisjon, og det gjelder nok flere der ute. Når julen nærmer seg blusser spenningen opp mellom ytre venstre og vanlige folk, og man må forsvare tradisjoner man som barn så som selvsagte. Det er dessverre blitt helt nødvendig. Da er det bare å brette opp ermene og parkere det man kan.

annonse

Vi må nyte julen og tradisjonene våre mens vi kan. Hvem vet hva fremtiden vil bringe oss. Jeg er klar for å feire en tradisjonell jul med mine nærmeste, slik vi har gjort hvert eneste år, uten skam, og med mye kjøtt og andre godsaker. 

Kjære Resett-lesere, jeg ønsker dere alle en gledelig jul og et godt nytt år. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon