Verdens største juletre står på julemarkedet i Dortmund, Tyskland. Foto: INA FASSBENDER / AFP
annonse

Ingen liker juletrær slik tyskerne gjør. Men nå, under klimahysteriet som råder, så har tyskerne fått treskam.

Den tyske tradisjonen med juletre som stammer helt tilbake til 1500 tallet, blir nå forsøkt ødelagt ved at  tyskerne skal føle treskam, skriver The Wall Street Journal. Tysk media har i løpet av 2019 vært oversvømt med Baumscham, eller treskam, hvor folk skal få dårlig samvittighet hvis de kjøper et nedkuttet juletre.

Les også: Droner skal bidra til å stoppe uønskede juletrær i norsk natur

annonse

Andreas Frädrich er en av de som har funnet en løsning på tyskernes hang etter å ha et ekte juletre i stua og med treskam. Han selger små juletrær i potter. De er ikke perfekte, små og krokete, men de er i live.

– Vi har blitt overkjørt av etterspørsler, det har vært en utfordring å ha nok trær tilgjengelig, sier han.

Etterspørselen etter å «leie» et juletre har nemlig skutt i været i et land hvor de grønne fikk over 20% ved siste valg. Alt fra venstrevridde magasiner som Die Zeit til det mer konservative Frankfurter Allgemeine Zeitung, har stillt spørsmålet om nedhugging av skog i disse klimatider.

annonse

The Natural Christmas Tree Association, en lobbyist gruppering som ble formet I år, sier på sin side at nedhugging av juletrær er karbonnøytralt fordi i løpet av de 8-12 årene trærne gror så fanger de opp mer drivhusgasser enn hva de avgir når de blir brent, fliset bort eller kompostert.

Den delen av de «klimavennlige» i Tyskland som nå kjøper plasttrær, er økende. 12% foretrekker nå slike trær og trenden er økende. At plast er laget av olje er tydeligvis ikke noe disse har forstått eller bryr seg noe om. Nestlederen i The Natural Christmas Tree Association, Saskia Blümel,, reagerer imidlertid på dette.

– Hvis du ikke vil bruke plastikkposer i butikken av hensyn til planeten, men vil kjøpe et plastikk juletre av samme grunn, så er det rent nonsens, sier han.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse