Kultursektoren ledes av et flertall kvinner. Daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) utnevnte i 2016 Kristin Danielsen som ny direktør i Norsk kulturråd. Til venstre står leder av Norsk Kulturråd Tone Hansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Sløseriombudsmannen er en Facebook-side som fokuserer på hvordan våre politikere og byråkrater sløser bort våre skattepenger.

Blant annet var det her Resett fant saken om Vegard Vinge, som hadde blitt tildelt 37 millioner kroner for å sprute blå maling ut av rumpa.

Les også: Kulturrådet gir denne mannen 37 millioner skattekroner for å degenerere seg med maling: – En skandale!

annonse

Julekalender

Nå før jul har Sløseriombudsmannen laget en julekalender som gir en rekke eksempler på kunst som etter Kulturrådets mening fortjener økonomisk støtte.

Blant annet har Ulf Nilseng fått 3,33 millioner skattekroner for å sette opp en forestilling som tar for seg fenomenet «glory hole».

annonse

Ulf Nilseng har som svar på våre spørsmål på e-post spurt om hvor vi har tallene fra. Resett viste til denne dokumentasjonen, samt denne artikkelen. Vi har ikke fått ytterlige svar fra kunstneren.

Romantisk dans

Henriette Pedersen mottok 3,6 millioner over tre år for å sette opp en danseforestilling i tre deler. Kulturrådets begrunnelse den gangen var står det blant annet:

«I trilogien forenes hennes kvinneperspektiv med et kritisk blikk til etablerte konvensjoner, maktstrukturer og deres definisjonsmakt i en utforskende koreografisk praksis.»

Pedersen beskrev selv at triologien var et uttrykk for «hardcore romantisk tilnærming» til dans.

annonse

Henriette Pedersens siste forestilling heter PEER/BITCH (2019). Forestillingens motto synes å være: «I am no easy bitch from bygda».

Reaksjoner

Sløseriombudsmannens julekalender skaper sterke reaksjoner. Kent Andersen skrev 17. desember i Document at dette er julens viktigste julekalender:

– Ikke bare driver denne aktivisten (eller aktivistene?) imponerende journalistisk gravearbeid, her avsløres også sløsegalskapen som foregår i det offentlige Norge, helt uten at det ser ut til å plage eliten det aller minste.

– Men det Sløseriombudsmannen virkelig lager underholdning av i år, er Norges merkverdige ring av moderne scenekunstnere – hvor alle ser ut til å kjenne hverandre, sitter i styrer og komiteer på skift, og bevilger store summer offentlige penger til hverandre, som en eneste stor, lykkelig familie – helt uten kontroll eller hemninger.

Kultur koster milliarder

Kulturdepartementet under ledelse av Trine Skei Grande har et totalbudsjett i 2019 på 14,8 milliarder kroner. Siden 1989 har vi hatt 13 kulturministre: 12 kvinner og én mann (Trond Giske).

Kulturrådet disponerte i 2018 11 prosent av disse midlene, 1,5 milliarder. Kulturrådet har fra 2017 ansvar for det treårige nordiske prosjektet «Inkluderende kulturliv i Norden». 64 prosent av de ansatte i Kulturrådet er kvinner.

I sin innledning til årsrapporten 2018 skriver direktør Kristin Danielsen, under overskriften «Ingen fremtid for monokulturer», blant annet:

– Det er fremdeles slik at et rikt og mangfoldig kulturliv forutsetter solid, offentlig finansiering. Samtidig er kunsten og kulturen en betydelig næring med vekstpotensial.

– Vårt siste, nye mål er å styrke internasjonalt samarbeid (…) Verden rundt oss og politiske trender påvirker
Kulturrådet og vår strategi. Vi ønsker å reflektere og respondere på de samtalene som definerer vår tid.
Og i 2018 kretset mange samtaler rundt økende populisme, nasjonalisme og internasjonale samarbeid som knaket i sammenføyingene.

Danielsen avslutter slik:

– Vi styrer etter verdiene åpenhet, nysgjerrighet og integritet. Og størst av alt er åpenheten

Direktøren for Norges Kulturråd har ikke besvart Resetts henvendelser.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon